Wonen Limburg start met houten gezinswoningen

| Door IVVD

wonen_limburg_houten-woningen-400x250Na de bouwvak starten we met het realiseren van 12 houten gezinswoningen in Sittard. En niet zomaar een houten woning…

Inspiratie werd opgedaan tijdens een werkbezoek aan het meest duurzame kantoorpand ter wereld. Het is het pand van Geelen in Haelen. Een zeer bijzonder, houten gebouw met hoge akoestische en isolerende waarden. Deze machinebouwer heeft als zijn missie een zo laag mogelijke CO2 footprint te realiseren. Met de nieuwbouw van hun kantoorpand wilden ze dat zeker toepassen en hebben daarom Rombach Holzbau uit Duitsland, een bekende speler in duurzame houtbouw, de opdracht gegeven.

Het Nur-Holz principe van Rombach behelst naast het gebruik van duurzaam geproduceerde materialen, ook een zo duurzaam mogelijk productie; geen chemische houtverbindingen, maar met beukenhouten schroeven verbinden ze de lagen aan elkaar. En in het Zwarte Woud verbouwen ze de bomen die gebruikt worden in de productie; vuren voor de constructieve delen, beuken voor de schroeven. Voor de buitenafwerking en kozijnen wordt lariks en accoya gebruikt. Da’s nog eens duurzaam!

Van inspiratie naar aspiratie
Met enthousiasme is binnen team Transformatie & Ontwikkeling het plan opgepakt om met dit principe aan de slag te gaan, om sociale woningen te realiseren. De locatie was snel gevonden…. Jean-Lou: “In Sittard waren plannen om op het Annadael terrein 12 luxe koopappartementen te realiseren. Door de crisis is hier een streep door getrokken en ligt het terrein sinds 2007 braak”.

Wat gaan we bouwen?
In totaal gaan we 12 gasloze gezinswoningen met 2-3 slaapkamers bouwen, waarvan er 8 de badkamer en één slaapkamer op de begane grond hebben. “De plannen zijn ook bij de gemeente enthousiast ontvangen. Het wordt het eerste sociale woningcomplex met dit houtbouw-concept in Nederland” zegt Jean-Lou met trots. Door het gebruik van onderhoudsarme materialen verwachten we minder onderhoudskosten te hebben op deze woningen, die een reguliere levensduur van 50 jaar hebben. Een serieus alternatief voor de reguliere bouw.

Bewoners betalen EPV
Met zonnecollectoren (PV cellen) op de daken en door het toepassen van een smart grid (voor de tijdelijke opslag van energie) mogen we de bewoners een zogenaamde Energie Prestatie Vergoeding vragen. Deze vergoeding is lager dan de reguliere energierekening, die ze hierdoor niet meer hebben. Jean-Lou: “We zijn aan het onderzoeken of het mogelijk is om de overcapaciteit aan energie uit de smart-grid te kunnen gaan leveren aan het bestaande complex aan de Annadaelstraat dat ertegenover ligt. Dat zou helemaal mooi zijn!”.

Planning
Meteen na de bouwvak starten we met de bouw. Het skelet staat in één dag, en nog voor de kerst kunnen de nieuwe bewoners hun intrek nemen.