WonenBreburg bouwt door aan betaalbare én duurzame woningen

| Door IVVD

Op de hoek van de Vlielandstraat en de Oosterhoutseweg in Breda zijn bedrijfsruimtes gesloopt om plaats te maken voor 17 sociale huurappartementen. Maandag 13 mei gaven wethouder Daan Quaars en Hans Pars, onze bestuursvoorzitter, het officiële startsein voor de bouw van deze huurwoningen in Driesprong, aan de oostkant van Breda.

In de groene, ruime Driesprong zijn de afgelopen jaren 59 koopwoningen gebouwd en door WonenBreburg 101 (sociale) huurwoningen gerealiseerd. De 17 huurappartementen, gebouwd door Nederlandse Bouw Unie dragen bij aan de mix van koop en huur in de wijk. Driesprong bestaat na afronding van alle deelplannen in totaal uit 267 bestaande en nieuwbouwwoningen rond een groot park; een verborgen pareltje in Brabantpark.

Betaalbare woningen
WonenBreburg zet in op beschikbaarheid van betaalbare woningen. De driekamerappartementen van 56 tot 67 m2 zijn bedoeld voor de primaire doelgroep van 1- tot 2-persoonshuishoudens. De huurwoningen hebben een huurprijs van circa 600 euro per maand.

CO2-neutraal gebouw
Ook heeft de woningcorporatie aandacht voor het energiezuiniger maken van haar (bestaande) woningen. De 17 driekamerappartementen worden daarom duurzaam gebouwd. Dankzij energetische maatregelen zoals uitstekende schil- en dakisolatie, 113 zonnepanelen en slimme ventilatie voldoet het gebouw van vier woonlagen aan de duurzaamheidseisen voor een CO2-neutraal gebouw.

Startsein bouw
Onder toeziend oog van de betrokkenen bij de bouw hebben wethouder Daan Quaars en Hans Pars maandagmiddag het startsein voor de bouw gegeven. Samen stortten zij symbolisch het eerste beton voor de fundering van het appartementencomplex.

Daan Quaars, wethouder Bouwen en Wonen: “Een pareltje in Breda, dat is Driesprong. Verrassend, groen en met bewoners ontworpen en ontwikkeld. Onze ambitie in deze bestuursperiode: 6.000 nieuwe woningen erbij. In de binnenstad, in stad en dorpen. En dus ook in de Driesprong. Betaalbare woningen, op de juiste plek. Als deze 17 sociale huurappartementen er straks staan, dan gaan hier weer nieuwe herinneringen ontstaan. Fantastisch wonen, daar levert WonenBreburg zo een mooie bijdrage aan.”

Hans Pars, bestuursvoorzitter WonenBreburg: “Ik ben zeer verheugd dat we blijven bouwen. Bovendien hebben we voor deze appartementen actief op CO2-neutraal bouwen gestuurd en duurzame maatregelen genomen. Daarnaast zijn er ook voorbereidingen getroffen om in de toekomst het complex volledig aardgasloos te maken, door de cv-ketels te vervangen voor individuele warmtepompen. Zo blijven ook de energiekosten voor onze huurders – nu en in de toekomst – betaalbaar.”

De oplevering van de 17 duurzame sociale huurwoningen aan de oostkant van Breda is medio 2020.