Woningcorporatie Accolade maakt flat in Drachten Nul op de Meter

| Door IVVD

lange-west-voor
Lange West flat voor renovatie

Accolade is gestart met de verduurzaming van het appartementencomplex Lange West 70 t/m 92 in Drachten. Het wordt de eerste flat die zij helemaal ‘NOM’ maken. ‘NOM’ staat voor ‘Nul op de Meter’.

Een NOM-woning wekt evenveel energie op, als de bewoner gemiddeld over een heel jaar gebruikt om zijn woning te verwarmen en voor huishoudelijk gebruik. Op het dak en aan de straatkant van de flat komen zonnepanelen. Rond de zomer is het appartementengebouw klaar.

Duurzaam
Accolade heeft duurzaamheid omarmd. Eén van de doelstellingen is, dat al de 16.000 woningen in 2020 gemiddeld energielabel B hebben.

lange-west-energieneutraal
Lange West flat na renovatie

Op verschillende manieren worden woningen duurzaam en energiezuinig. Dienke Slatman, vertelt: ‘Wij maakten al vele woningen NOM. Dat we dat nu ook bij een flatgebouw doen is uniek’.

Energiezuinig
Aannemer Jorritsma Bouw gaat de flat maximaal isoleren vanaf de buitenkant. Ze brengen een isolatiepakket aan. De balkons worden voorzien van afsluitbare ramen. De beglazing wordt vervangen door driedubbel glas. Verder wordt de gasaansluiting verwijderd. De bestaande Cv-ketel maakt plaats voor een lucht-water-warmtepomp. De woningen worden all-electric. Dit betekent dat de bewoners straks ook koken op een elektrische kookplaat.

Lagere maandlasten
Ondanks dat de huur per maand omhoog gaat, zullen de bewoners van de twaalf appartementen besparen op hun maandlasten. Dit komt omdat ze bij normaal energieverbruik géén energierekening meer ontvangen. Per saldo gaan de maandlasten daarom omlaag. De woningen krijgen een slimme meter. Zo is het energieverbruik goed te monitoren. Ook krijgen de bewoners informatie over het omgaan met energie. Zo kregen ze al uitleg over koken op inductie.