Woonbedrijf verlaagt huurprijzen van 500 overgenomen woningen

| Door IVVD

woonbedrijf-400x250Vorig jaar heeft woningcorporatie Woonbedrijf uit Eindhoven bijna 500 woningen van stichting Mooiland overgenomen. Door deze aankoop kan Woonbedrijf meer betaalbare woningen voor mensen met een bescheiden inkomen toevoegen aan haar woningbezit. Het gaat om 142 appartementen in Best, 119 appartementen in Veldhoven, 169 appartementen in Woensel, Eindhoven en 64 appartementen in Stratum, Eindhoven. De appartementen zijn een goede aanvulling op de huidige voorraad die vooral bestaat uit eengezinswoningen. De woningen zijn eenvoudig van kwaliteit en daar past in de toekomst een lagere huurprijs bij. Omdat het aanbieden van de lagere huurprijs aan alleen de toekomstige huurders niet valt uit te leggen aan de huurders die er al wonen, gaat Woonbedrijf over tot een algehele verlaging. Als de huurder akkoord gaat, gaat de verlaging per 1 januari 2018 in.

Huurprijzen
De verlaging van de huurprijzen kan variëren van minimaal € 20,00 tot € 100,00 per maand. Dat gebeurt, op één appartementengebouw na, na controle van het inkomen van de huurder. Heeft een bewoner een jaarinkomen dat lager is dan € 40.349,00 dan krijgt hij een nieuwe huurprijs die gebaseerd is op de kwaliteit die bij die woning past (streefhuur). De verlaging kan dus per bewoner verschillen. Is het jaarinkomen hoger dan € 40.349,00 dan ontvangt de huurder een maandelijkse huurverlaging van € 20,00. De keuze om een inkomensgrens te trekken, is een bewuste keuze. Paul Tholenaars, directeur Wonen van Woonbedrijf: “Wij willen dat de (grootste) korting op de huurprijs terechtkomt bij de huishoudens met een lager inkomen. Als de huurder in de toekomst verhuist, wordt de huur niet opgetrokken en blijft de woning beschikbaar voor onze doelgroep.”

De huurprijzen van de appartementen van de Oude Stadsgracht (Stratum) staan goed in verhouding tot de kwaliteit van de woning. Daarom ontvangen alle huurders in dit gebouw een voorstel met een beperkte verlaging van € 20,00 voor de huur van hun woning en een verlaging van € 30,00 voor een parkeerplaats.

Servicekosten
Paul Tholenaars: “Naast een verlaging van de huurprijs brengen we een aantal servicekosten, onder andere van het Ontstoppingsfonds en Glasfonds, in overeenstemming met de servicekosten die voor onze overige woningen van toepassing zijn. Vanwege het aanvragen van de huurtoeslag en de afrekening servicekosten, hebben we ervoor gekozen om de nieuwe huurprijzen vanaf 1 januari van het volgende jaar in te laten gaan.”

Alle bewoners krijgen individueel een voorstel tot wijziging van de huurprijs, servicekosten en algemene voorwaarden. Als zij niet akkoord gaan met het voorstel voor contractwijziging, dan blijven de oude bepalingen en huurprijs gehandhaafd.