Woonforte ontwikkelt met Villex wooncommunity voor jongeren

| Door Odette Koldewey

Woningbouwcorporatie Woonforte heeft in samenwerking met leegstandbeheerder Villex een voormalige GGZ kliniek in Alphen aan de Rijn omgetoverd tot een wooncommunity voor jongeren. Villex gaat de units onder de naam JAZZ Woondiversiteit tijdelijk verhuren aan jongeren uit Alphen aan de Rijn.

De naam JAZZ Woondiversiteit staat voor: Jonge Alphenaren Zoeken Zelfstandigheid. De woonruimtes in de voormalige GGZ kliniek zijn dan ook bedoeld voor jongeren en starters uit Alphen aan den Rijn in de leeftijdscategorie van 18 tot 28 jaar. Het betreft tijdelijke huur aangezien het pand op de nominatie staat om gesloopt te worden. ‘We willen het pand optimaal benutten terwijl wij de plannen voor het gebied ontwikkelen. Het is zonde om leeg te laten staan en daarom hebben we Villex gevraagd om hier aanvulling aan te geven’, aldus Astrid van der Wal van Woonforte.

Ontwikkeld vanuit communitygedachte
De JAZZ Woondiversiteit telt negen verschillende units. Het nieuwe woonconcept van Woonforte en Villex is ontwikkeld vanuit de communitygedachte. In de Woondiversiteit kunnen bewoners dan ook gebruik maken van allerlei voorzieningen. Zo is er zelfs een eigen gymzaal voor de bewoners waar ze kunnen sporten. De kamers variëren in grootte van 10m² met een eigen douche en toilet tot kamers van maar liefst 65 m². De huurprijzen exclusief servicekosten variëren hierbij van 260 euro tot 680 euro.De jongeren krijgen een contract voor 1,5 jaar.

Huismeester en captains
Bij het concept de Woondiversiteit draait het om zelfbeheer. De bewoners moet samen zorg dat ereen fijne en schone wooncommunity ontstaat. Om dit goed te organiseren worden een aantal bewoners benoemd tot captain. De captains zorgen dat de bewoners zich met elkaar verbonden voelen en dat de gemeenschappelijke ruimten schoon, netjes en veilig zijn. Zij vervullen hierbij ieder een eigen specifieke taak en ontvangen in ruil daarvoor een korting op de huur. De huismeester doet het klein onderhoud en zorgt voor de leefbaarheid in en om het gebouw. Hij is, samen met de captains, het aanspreekpunt voor bewoners en omwonenden.

Het is de eerste keer dat Woonforte en Villex samenwerken. Met dit project streven ze naar een inspirerende invulling van het leegstaande vastgoed. De eerste kamers zijn in de laatste week van juli opgeleverd.