Woonstad Rotterdam Energie Challenge: de resultaten

| Door Klementine Vis

Op donderdag 12 december maakte de voorzitter van de vakjury Annemarie van Doorn, directeur van de Dutch Green Building Council (DGBC), de vijf winnaars bekend.

Een bewonersjury en een vakjury beoordeelden deze vijf inzendingen als de beste uit 37 inzendingen.

De bekendmaking vond plaats tijdens het Woonstad Rotterdam Energie Challenge Evenement op de RDM Campus op Rotterdam-Heijplaat.

Met de Woonstad Rotterdam Energie Challenge daagde de Rotterdamse corporatie in de afgelopen maanden het bedrijfsleven uit, om te komen met innovatieve en betaalbare oplossingen voor zoveel mogelijk CO2-reductie tegen zo laag mogelijke kosten. De onderstaande vijf winnende oplossingen worden in 2020 toegepast en getest, bij woningen in bewoonde staat.

· Breman: Betaalbaar, beheersbaar en bewonersvriendelijk
Dit concept zet in op een collectief warmtepompsysteem in combinatie met lage temperatuurverwarming. Er is aan veel zaken gedacht en de inzending ademt een ‘activistische’ sfeer, dat spreekt aan. Er wordt nadrukkelijk aansluiting gezocht bij de ervaringswereld van bewoners.

· Escom.nu: Woonstad Energiek
De woningen krijgen een eigen energiecentrale waarbij een hoogtemperatuur warmtepomp wordt gekoppeld aan PVT-panelen (zonnepaneel en zonneboiler ineen). Een innovatieve inzending, met onder meer het gebruik van kokosolie als materiaal voor de opslag van warmte. De partijen willen mee-investeren in het gekozen concept.

· HMM Vastgoed Onderhoud: ‘Doelstelling Woonstad in 2050 energieneutraal’
Dit concept zoekt de verbinding van isolatie (buitengevels en glas) en het gebruik van een warmtepomp. Bijzonder is de innovatie van de coating die aan de binnenzijde van de gevels wordt aangebracht.

· HR Solar: GERS, het Rotterdamse Groene Energiedak
Het dak van de portieketagewoningen wordt ingezet voor een combinatie van PVT-panelen en warmtepompen.

· WoCoZon: Warmte en stroom van hetzelfde dak
Naast stroom wordt warmte van het dak gehaald. Thermomodules halen warmte uit de lucht en functioneren als bron voor een warmtepomp. Deze partij heeft ruime ervaring in het verduurzamen van corporatiewoningen.

Zie voor meer informatie het juryrapport