Woonwaarts maakt huurwoning uit 1960 succesvol aardgasloos

| Door IVVD

Afgelopen week ontvingen de nieuwe bewoners de sleutels van hun duurzame, aardgasloze huurwoning uit 1960. Karim el Youssoufi en zijn vrouw en twee kinderen kregen als verrassing bloemen en een mand met leuke en duurzame cadeaus. Karim el Youssoufi: “We vinden duurzaam wonen en leven belangrijk. Dus we zijn trots dat we met ons nieuwe huis bijdragen aan een beter klimaat. En ook heel benieuwd naar wat we er dagelijks van merken.”

Robbie Wilbers (projectleider elk®), Rob van der Borgh (directeur Installatiebedrijf De Leeuw), Karim el Youssoufi (bewoner), Frank Tas (projectleider Woonwaarts).

Zo heeft het huis in de Jacobus van ‘t Hoffstraat in Nijmegen geen cv-ketel meer. Een warmtepomp zorgt voor verwarming en warm water. De bewoners kregen uitleg over de werking en het gebruik ervan. Het komende jaar doen ze ervaring op. Daarna bespreekt Woonwaarts met hen de resultaten en kijkt wat de besparing op energie en kosten is.

‘We zijn benieuwd of deze woning een geslaagd voorbeeld is voor de toekomst’
Die wens spreekt Dico van Verseveld uit, programmamanager Duurzaamheid bij Woonwaarts. Al eerder maakte corporatie Woonwaarts een aantal woningen aardgasloos. “Maar nog niet zo’n oude woning. Nederlandse huizen moet in 2050 aardgasloos zijn. Wij verhuren veel woningen uit de jaren 60 en eerder. Ook die maken we de komende 15 tot 25 jaar aardgasloos. Over een jaar weten we of de woning in de Jacobus van ’t Hoffstraat een goed voorbeeld is.”

Onderhoudsbedrijf elk® en installatiebedrijf De Leeuw verduurzaamden samen de huurwoning
Ze vervingen al het glas in de woning door drievoudig (begane grond) of tweevoudig isolatieglas. De spouw, de kruipruimte en het dak zijn helemaal na-geïsoleerd. Er is een mechanische ventilatie aangelegd. Daarna was de woning klaar voor het plaatsen van een warmtepomp en laagtemperatuur Eco radiatoren. Met de warmtepomp wint de woning warmte terug uit de afgezogen ventilatielucht.