Woonwenz investeert 25 miljoen in verduurzaming woningvoorraad

| Door IVVD

zonnepanelen-plaatsenDe komende weken krijgen 4.500 huurders van Woonwenz huis-aan-huis advies over energiebesparing. Energieleverancier WoonEnergie geeft door middel van een EnergieTest inzicht in hun energiegebruik. De woningcorporatie wil in 2021 een gemiddeld B-energielabel hebben voor de woningvoorraad.

In de maanden september en oktober kunnen de huurders, als ze dat willen, deelnemen aan de EnergieTest van WoonEnergie. Vorig jaar is de helft van de huurders al bezocht. Dit jaar is de andere helft aan de beurt. Per afgenomen test doneert WoonEnergie één euro voor de aanschaf van energiebesparende producten voor in de pakketten van de Venlose Voedselbank.

Gemiddeld B-label
Het project met WoonEnergie maakt deel uit van een pakket aan maatregelen die we nemen om de energielasten van onze huurders te verlagen. We willen in 2021 een gemiddeld B-energielabel hebben voor onze woningvoorraad. Sindsdien zijn er in zo’n 1.000 woningen energiebesparende maatregelen getroffen, zoals zonnepanelen, HR++ glas, nieuwe CV-installaties en diverse vormen van isolatie. Ook de komende jaren worden nog zo’n 3.000 woningen aangepakt. De totale investering bedraagt circa 25 miljoen euro. Huurders profiteren maximaal van de lagere energielasten, want we voeren alle werkzaamheden zonder huurverhoging voor de zittende huurders uit.

Gedragsverandering
Hoe groot het bedrag is dat daadwerkelijk bespaart kan worden op de energierekening, is ook afhankelijk van het eigen verbruiksgedrag van bewoners. Zonnepanelen leveren immers onvoldoende rendement als huurders de lampen onnodig laten branden, omdat “het toch bijna niks kost”. Om die reden hebben we vorig jaar samenwerking gezocht met WoonEnergie. Deze energieleverancier, speciaal voor huurders van woningcorporaties, is jaren geleden opgericht door Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties. WoonEnergie wil door gunstige energietarieven én het geven van inzicht in het eigen verbruik, huurders helpen de energielasten te verlagen. Hiervoor is de EnergieTest ontwikkeld. Na het doorlopen van deze test krijgen huurders een persoonlijk advies over de bespaarmogelijkheden. Ook krijgen ze, indien gewenst, een gunstig aanbod voor gas en groene stroom.

Goed doel
Huurders die meewerken aan de EnergieTest kunnen niet alleen zelf geld besparen, maar helpen ook anderen besparen. WoonEnergie doneert per afgenomen test één euro ten gunste van de Venlose Voedselbank. Van het totaalbedrag worden energiebesparende producten gekocht die toegevoegd worden aan de voedselpakketten.
In de maanden september en oktober bezoeken adviseurs van WoonEnergie ongeveer 4.500 van onze in totaal circa 8.500 huurders. De andere 4.000 zijn vorig jaar al bezocht. Alle bewoners die dit jaar bezocht worden, zijn (of worden de komende weken) per brief geïnformeerd.