Zeist heeft kinderboerderij met energielabel A

| Door IVVD

kinderboerderij_deBrinkKinderboerderij De Brink is voortaan voorzien van een bordje met daarop Energielabel A. De wethouders Luca en Varkevisser hebben die plaquette dinsdagmiddag onthuld. De kinderboerderij ontvangt jaarlijks 80.000 bezoekers en is zo een mooie etalage voor het verduurzamen van gebouwen.

Van 1 september tot 31 december 2016 heeft er op kinderboerderij de Brink in Zeist een flinke verbouwing plaats gevonden. Vanwege de veiligheid is de kinderboerderij gedurende deze periode gesloten geweest voor bezoekers.

Duurzaamheidsdoelen
Stichting kinderboerderij de Brink huurt het terrein en de twee hoofdgebouwen van de gemeente. De gemeente Zeist heeft circa 200 gebouwen in de portefeuille. In het Programma Duurzaam Zeist 2012-2016 heeft de gemeente haar duurzaamheidsdoelen verwoord. De ambitie is om in 2020 een energie neutrale gemeentelijke organisatie te hebben. Een project hierbinnen is het verduurzamen van het gemeentelijk onroerend goed. In november 2015 heeft de gemeenteraad groen licht gegeven aan het verduurzamen van circa 100 gebouwen binnen 3 tot 6 jaar.

Bewustwording
Kinderboerderij de Brink is een van die projecten. De kinderboerderij ontvangt 80.000 bezoekers per jaar en kan met deze verbouwing bijdragen aan een bewustwordingsproces op het gebied van duurzaamheid. De Brink heeft ervoor gekozen het convenant “alle kinderboerderijen duurzaam” van GDO te ondertekenen. Kinderboerderijen zijn een prachtige etalage om voorbeelden van duurzame mogelijkheden te laten zien en onder de aandacht te brengen van met name kinderen. Zij zijn tenslotte de toekomst. Omdat gefaseerd verduurzamen op deze druk bezochte plek in Zeist niet haalbaar is , is ervoor gekozen de verduurzaming in een grote verbouwing van 4 maanden te verwezenlijken.

Isolatieschil
Door middel van het aanbrengen van een isolatieschil in de boerderij op zowel wanden , dak als vloer is de kinderboerderij veel energiezuiniger geworden.

Houtpelletkachel
Daarnaast heeft de kinderboerderij zelf gekozen om daarbij zonnepanelen en een houtpelletkachel te plaatsen. Deze aanpassingen gaan met elkaar zorgdragen voor een energiezuinig gebouw, wat klaar is voor de toekomst. Tijdens de verbouwing zijn daarnaast in vloeren en wanden voorzieningen aangelegd waarmee de kinderboerderij in een later stadium de bezoekersruimte nog functioneler kan gebruiken op het gebied van educatie en activiteiten.

De grote verbouwing is afgerond, wat rest is nog de afwerking, reiniging en het terugplaatsen van de inventaris die tijdelijk opgeslagen heeft gestaan. Een openingsfeest voor bezoekers zal plaatsvinden op 1 april , de verwachting is dat op dat moment alles in gereedheid is gebracht.