Zes zorgaanbieders maken de overstap naar zonne-energie via Intrakoop.

| Door IVVD

De zorg zet een belangrijke nieuwe stap op weg naar het verder verduurzamen van de sector. Zes zorgaanbieders maken de overstap naar zonne-energie op basis van een gezamenlijke aanbesteding via Intrakoop. Voor 20 gebouwen is een overeenkomst afgesloten met zonne-energiespecialist Tenten Solar Zonnepanelen B.V.. Uniek is dat deze leverancier garantie biedt voor het leveren van door zonne-energie opgewekte stroom. Daarnaast staat het bedrijf de komende 15 jaar garant voor het onderhoud, de monitoring en schoonmaak van de zonnepanelen.

Frank Kaptein, bestuurder van Intrakoop, is trots op de nieuwe overeenkomst: “Samen met onze leden werken we al enkele jaren aan duurzame energie. Intrakoop is niet voor niets één van de 132 partijen uit de zorg, overheid en het bedrijfsleven, die vorige maand de Green Deal ‘Duurzame zorg voor een gezonde toekomst’ heeft getekend. Inzet is onder meer het terugdringen van CO2-uitstoot en zuiniger gebruik van grondstoffen. De gezamenlijke inkoop van zonnepanelen zien we als een prachtige volgende stap in de verduurzaming van de zorg, na de gezamenlijke inkoop van windenergie.”

Samen met enkele leden en energie-expert INNAX heeft Intrakoop een programma van eisen opgesteld voor verduurzaming van zorggebouwen. Inmiddels doen 6 zorgorganisaties met in totaal 20 gebouwen mee. Zij huisvesten ouderenzorg (VVT), geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en gehandicaptenzorg (GHZ). Ruim 6.000 zonnepanelen gaan jaarlijks rond de 1,7 miljoen kWh opwekken. Een energievoorziening vergelijkbaar met het verbruik van 500 huishoudens. Bovendien leidt het tot ruim 90 ton minder CO2-uitstoot. De verwachting is dat de komende tijd meer zorgorganisaties mee gaan doen aan deze overeenkomst voor zonne-energie.

Innovatieve inkoop
Intrakoop, de inkooporganisatie van de zorg, en haar leden hebben de inkoop op een innovatieve manier aangepakt, op basis van een prestatiecontract. Ze hebben de leverancier geselecteerd op basis van de laagst geboden prijs per opgewekte kWh over een looptijd van maar liefst 15 jaar. De leverancier vult zelf in hoe hij kan voldoen aan deze prestatie. Zo kan hij bijvoorbeeld kiezen voor een bepaald type zonnepaneel en omvormer, die de stroom van de panelen omzet en invoert op het elektriciteitsnet. Werken met een opwekgarantie gebeurt bij grote aanbestedingen. Door de collectieve inkoop van Intrakoop kunnen ook zorgorganisaties met kleinere projecten van deze afspraken profiteren.

Tenten Solar, specialist, groothandel, leverancier en installateur op het gebied van zonne-energie, kwam als beste uit de bus. Naast de scherpe prijs is de keuze aantrekkelijk omdat deze leverancier garantie biedt voor het leveren van stroom. Hierdoor is de opbrengst van energie uit de zon verzekerd. De deelnemende zorgorganisaties hebben daarnaast de komende 15 jaar geen omkijken naar installatie, onderhoud of schoonmaak. Tenten Solar staat garant voor de hele periode en neemt de verantwoordelijkheid voor het hele proces: van ontwerp tot de oplevering en het beheer daarna. Het bedrijf heeft veel ervaring in de care en cure en met grote projecten. Zo bedienen ze verschillende collectieve organisaties, waaronder LTO (Land, -en Tuinbouw Organisatie), woningcorporaties en gemeenten.

Voorloper
Zorgorganisaties lopen al jaren voorop als het gaat om duurzaam energiegebruik.
Eerder sloot Intrakoop via collectieve aanbestedingen groene energiedeals met Eneco en Nuon voor onder andere windenergie. De verwachting is dat daardoor ruim 50 procent van het totale energieverbruik in de zorg vanaf 2019 afkomstig is uit duurzame energiebronnen. Afgelopen jaar werd nog een collectieve overeenkomst gesloten met Signify (voorheen Philips Ligthing), waardoor negen zorgorganisaties (300.000 m2 aan gebouwen) hun traditionele verlichting door zuinige ledlampen vervingen.