Het college van de gemeente Soest wil graag op korte termijn, op de daken van het gemeentehuis en het gemeentelijk zwem- en sportcomplex aan de Dalweg zonnepanelen plaatsen. In totaal gaat het om bijna 900 zonnepanelen. De zonnepanelen zorgen voor een afname van CO2-uitstoot van respectievelijk circa 12% en 25%. Bij beide gebouwen wordt de investering (ruim) binnen de technische levensduur van de panelen terugverdiend.
Duurzame organisatie
De gemeente wil in 2020 een klimaatneutrale organisatie zijn. Wethouder Marcel Adriani van duurzaamheid: ”Wij stimuleren bedrijven en inwoners duurzaam en energiebewust te leven en te werken, dan kunnen wij zelf natuurlijk niet achterblijven.”
Om de investering mogelijk te maken, vraagt het college aan de gemeenteraad om de benodigde financiële middelen beschikbaar te stellen. Bij het gemeentehuis wordt de investering in 15 jaar terugverdiend. Bij het zwembad is dat in 24 jaar. Na 25 jaar heeft de gemeente Soest €15.000 verdiend aan deze duurzame investering. Op 20 april a.s. beslist de gemeenteraad of zij in kan stemmen met deze duurzaamheidsinvesteringen.
Rendabele verduurzaming
De gemeente heeft een SDE+-subsidie (Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie) gekregen, waardoor investeren in zonnepanelen financieel aantrekkelijk en haalbaar is geworden. Met de aanleg van de bijna 900 zonnepanelen is een investeringsbedrag gemoeid van € 260.000. Die investering wordt binnen de technische levensduur van de zonnepanelen terugverdiend. Door de opwekking van zonne-energie hoeft er minder groene energie te worden ingekocht en door de SDE+-subsidie ontvangt de gemeente 15 jaar lang subsidie per opgewekte kWh.
Door de aanleg van zonnepanelen wordt er voor circa 220.000 kWh (65.000 kWh voor het gemeentehuis en 135.000 kWh voor het zwembad) aan stroom per jaar bespaard. Dit komt overeen met een reductie van circa 104.000 kg CO2 per jaar. Ter vergelijk: dit zijn 950.000 autokilometers of het energieverbruik van 13 gezinnen (huishoudens). Tijdens de levensduur van de panelen (in ieder geval 25 jaar) wordt dit jaarlijks bespaard.
Wethouder Janne Pijnenborg van Sport over deze investering: “We waren al begonnen om LED-verlichting aan te brengen in het zwem- en sportcomplex. Met het plaatsen van zonnepanelen zetten wij de volgende stap om onze sportgebouwen te verduurzamen.”
Mogelijkheden voor bedrijven, particulieren en sportverenigingen
Ook voor bedrijven en particulieren kan het plaatsen van zonnepanelen interessant zijn. Bedrijven kunnen terecht bij het Bedrijven Platform Duurzaamheid (BPD) voor meer informatie. Inwoners kunnen meer informatie krijgen over het plaatsen van zonnepanelen op eigen daken via onder andere Energie Actief Soest (EAS). Dit loket helpt mensen op weg naar een comfortabel en energiezuinig huis. Ook voor sportverenigingen zijn er kansen om energie te besparen. De Sportfederatie Soest kan verenigingen hierover nader adviseren.
Wethouder Marcel Adriani hierover: “Subsidies kunnen het rendabel maken om zonnepanelen te plaatsen en investeringen terug te verdienen. Op deze manier kunnen we samenwerken aan de ambitie om Soest duurzamer te maken.”