Zorginstellig Emergis in Zeeland bouwt aan een nieuwe kinder- en jeugdkliniek met hergebruikt materiaal. Niet alleen vanwege het milieu en de kosten. Vooral omdat duurzame, biobased materialen zorgen voor een gezond en prettig gebouw voor cliënten en medewerkers.
Op de locatie in Kloetinge gaat Emergis renoveren en bouwen. Directeur Vastgoed Dorine Peters vertelt dat hun beleid er op gericht is de verbouwing zo duurzaam en energiezuinig mogelijk te doen. Het liefst circulair.
Als GGZ-instelling heeft Emergis onvoldoende kennis en middelen in huis om te innoveren met circulair bouwen. “Daar zijn we ook niet voor: we willen ons geld besteden aan onze cliënten. Vandaar dat we enthousiaste partners hebben verzameld. De Provincie Zeeland draagt bij aan de ontwikkelkosten,” aldus Peters.
Regeling groenprojecten
De Rabobank verleent via de Regeling groenprojecten een gunstige lening. Een architect en installatieadviseur brengen ontwerp- en technische expertise in. De advocaat adviseert over nieuwe contracten. Ontwikkelingsmaatschappij Impuls Zeeland helpt met innovaties in ondernemerschap. En van Rijkswaterstaat krijgt Emergis materiaal voor hergebruik.
Donorpand
“Rijkswaterstaat sloot onlangs zelf een zeer duurzaam districtskantoor in Terneuzen,” zegt Peters. “Een ideaal donorpand vanwege de fantastische materialen. Dankzij een overzichtelijk logboek van bestekken konden we eenvoudig door het pand lopen en aanvinken wat we wilden overnemen.”
Sociaal duurzaam
Ondanks de enthousiaste partners stuit Peters op de nodige uitdagingen. “Denk aan regelgeving. We zagen bijvoorbeeld prachtige hardhouten kozijnen. Maar volgens het Bouwbesluit hebben die niet de juiste afmetingen. Daaraan zie je dat circulair bouwen vraagt om een andere manier van denken en regelen.” Ondertussen pakt Emergis elk knelpunt aan als uitdaging.
“Zo moet Rijkswaterstaat het pand veel sneller slopen dan wij de materialen nodig hebben. Dit hebben we opgelost door met steun van de gemeente Middelburg een hal te huren. Daar slaan we de materialen op en laten die bewerken door ons werk-leerbedrijf. Daarmee zijn we meteen ook sociaal duurzaam.”
Open in 2019
Tot februari 2018 maken de werknemers in het werk-leerbedrijf de materialen klaar voor de bouw. “Die start begin 2018. Tot dan vertalen we het ontwerp naar uitvoeringstukken en regelen we de vergunningen. In het voorjaar van 2019 willen we de deuren van ons ‘circulaire’ gebouw openen.”
Bron: RVO.nl