Zorginstelling Libra op weg naar energieneutrale bedrijfsvoering

| Door IVVD

Libra Revalidatie & Audiologie is een aansprekend voorbeeld van een zorginstelling die in rap tempo energie bespaart. In een paar jaar tijd liggen er zonnepanelen op het dak, zijn er Green Deals, is er een nieuw voedingsconcept en minder restafval. Ook komen veel medewerkers met de elektrische fiets en ga zo maar even door.

Jan de Groot in gebouw Libra

Libra is er voor mensen met een lichamelijke, cognitieve en/of auditieve beperking. Samen met cliënten wordt vanuit verschillende centra in Brabant en Limburg gezocht naar een nieuwe balans in het leven. Een brede blik en praktische oplossingen staan centraal. Vanuit diezelfde houding heeft Libra ook hard gewerkt aan het verduurzamingsproces. Jan de Groot, manager bedrijfsvoering, staat aan de basis hiervan.

Green Deal als startpunt
Jan de Groot: “We hebben duurzaamheid hier in 2016 serieus opgepakt. We tekenden Green Deals met zorginstellingen en gemeentes in het Hart van Brabant en in de regio Eindhoven, met als doel een breed gedragen duurzame bedrijfsvoering. Hiermee gingen we de verplichting aan om binnen 3 jaar te voldoen aan niveau brons van de milieuthermometer Zorg. Dat hadden we hetzelfde jaar voor elkaar. Concreet hield dit in dat we toen al aan de minimale milieuwetgeving voldeden.”

Brons, zilver en goud
Libra houdt niet van half werk: in 2018 is niveau zilver behaald en voor 2019 staat goud op het programma. “Ik denk dat een volhardende houding nodig is om duurzaamheid echt van de grond te krijgen. Je kunt klagen over het feit dat energiebesparende maatregelen op de korte termijn geld kosten, maar je kunt ook naar het grotere plaatje kijken. Wij nemen daarom altijd de Netto Contante Waarde (NCW) als uitgangspunt. Dit is een methode om te berekenen of de investering over de afschrijftermijn rendabel is. Het helpt ons om de juiste keuzes te maken.”

Duurzame wapenfeiten
De specialistische zorginstelling kreeg de afgelopen jaren veel voor elkaar. Zo liggen er bijna 1600 zonnepanelen op de daken van de 2 eigen locaties. Op termijn wordt een koelingsinstallatie vervangen voor een warmtepomp. Langzaam maar zeker neemt ledverlichting de overhand.

Ook het vervoersbeleid is aangepakt. Medewerkers die binnen een straal van 5 kilometer wonen, krijgen geen parkeerplaats maar kunnen via een werkkostenregeling een gewone of elektrische fiets kopen. Verder wordt er duurzaam met afval, voeding en inkoop omgegaan.

En nu de gebouwen
Voor de komende jaren staat er een fikse uitdaging op het programma: voldoen aan de klimaateisen om zo de noodzakelijke CO2-reductie te realiseren. “Onze vele panden spelen een cruciale rol. We maken nu al keuzes over welke gebouwen we kunnen laten voldoen aan de eisen, waar nieuwbouw nodig is en welke huurpanden interessant zijn. Financieel moet alles kloppen; daarom reserveren we geld om op termijn de juiste stappen te zetten.”

Informatieplicht
Bedrijven en instellingen die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent) per jaar verbruiken, moeten voldoen aan de informatieplicht energiebesparing. Voor Libra was deze informatieplicht geen probleem. Jan de Groot: “Onze administratie is op orde, en dan is voldoen aan de informatieplicht ook zo voor elkaar. Zie deze plicht vooral ook als een tool voor meer energiebesparing. Je krijgt inzicht in je bedrijfsvoering en waar de kansen liggen.”

Bron: RVO.nl