Zorginstelling stapt in gat dat vastgoedmarkt laat liggen

| Door Dieuwke van Vuure

Veel ouderen met een intensieve zorgvraag willen verpleegzorg aan huis. Daarom realiseert zorginstelling IJsselheem zelf geschikte woonruimte in een monumentaal pand in Kampen.

Zorginstelling IJsselheem gaat in 2024 in een voormalig schoolgebouw in Kampen passende huisvesting bieden aan ouderen met een hoog complexe zorgvraag. Ook zullen er cliënten van de zorgorganisatie PGVZ gaan wonen. IJsselheem kon het monumentale pand van de gemeente kopen voor het symbolische bedrag van één euro. Dit aangezien IJsselheem intensief moet investeren in de renovatie en restauratie van het 140 jaar oude gebouw, dat wordt omgebouwd tot 44 energieneutrale appartementen voor ouderen en vijftien appartementen voor cliënten van PGVZ.
“We willen hoogwaardige zorg voor cliënten realiseren”, zegt Karin Leferink, Raad van Bestuur IJsselheem. “We richten ons daarom op een nieuwe woonvorm tussen eigen huis en verpleeghuis in en zoeken de samenwerking op met partners zoals PGVZ. Want samen kom je verder, is het nieuwe adagium in de zorgwereld. Ook hopen we zo beweging de creëren op de woningmarkt voor bijvoorbeeld starters.”

Nieuw zorgconcept
Doordat het pand dichtbij een van de verpleeglocaties van de zorginstelling ligt, kan de benodigde intensieve zorg goed worden georganiseerd. IJsselheem voerde gesprekken met onder andere cliënten met dementie en lichamelijke beperkingen, familieleden, medewerkers maar ook wijkverplegers om erachter te komen waarom ouderen eigenlijk naar een verpleeghuis gaan. Daaruit blijkt dat een van de redenen is dat de huidige woning niet geschikt is voor intensieve verzorging aan huis. Een andere reden is dat er geen zorginstelling dichtbij is om die zorg aan huis te leveren.

Karin Leferink, Raad van Bestuur IJsselheem

Dit nieuwe zorgconcept maakt het mogelijk dat bewoners zo zelfredzaam mogelijk kunnen wonen, want bovengenoemde obstakels om thuis te blijven wonen zijn weggenomen. Daarvoor moest de zorgaanbieder wel een stap nemen waar ze volgens hun eigen vastgoedvisie niet meer aan zouden beginnen, namelijk een positie nemen in vastgoed. Tegelijk vroeg de huidige situatie om een oplossing en daarom is IJsselheem in het gat gesprongen dat vastgoedpartijen laten liggen. De zorgappartementen zullen hierdoor voor een bredere doelgroep betaalbaar zijn.

Domotica
Doordat de zorg op vernieuwende wijze vormkrijgt, zijn er naar verwachting minder zorgprofessionals nodig. Door een brede inzet van technologie, domotica en andere hulpmiddelen hoopt de zorgaanbieder de zelfstandigheid van de bewoners te vergroten. Denk aan een afstandsbediening voor de gordijnen of voice control voor het aan en uit doen van de verlichting, maar ook een infrarood-installatie of droog-föhn zodat mensen na het douchen geen hulp nodig hebben bij het afdrogen.

Samenwerking tussen informele en formele zorg wordt vanaf de start met bewoners en hun familie afgesproken, zodat de zorg gezamenlijk kan worden ingevuld. Formele zorg wordt alleen ingezet wanneer professionele zorg nodig is. Personeelstekorten maken deze verschuiving noodzakelijk. Volgens de regioanalyse van zorgkantoor Zilveren Kruis stijgt de verwachte vraag om langdurige zorg in Kampen richting 2040 met 78 procent. Geschikte woonruimte waar langdurige zorg aan huis goed, efficiënt en betaalbaar kan worden georganiseerd, wordt dus steeds belangrijker.