Zorglocatie gerealiseerd in een maand tijd

| Door IVVD

In minder dan een maand tijd heeft zorginstelling tanteLouise in samenwerking met De Meeuw, specialist in flexibel bouwen, een hoogwaardige en optimaal uitgeruste woonomgeving gerealiseerd voor 48 bewoners met een 24-uurs zorgbehoefte. Met de capaciteitsuitbreiding kwam de zorginstelling tegemoet aan het verzoek van het CZ Zorgkantoor om nog voor het einde van 2016 mee te werken aan het verkleinen van de wachtlijsten voor langdurige zorg in West-Brabant. In samenwerking met De Meeuw, werd een andere hoogwaardige zorglocatie, 50 km verderop, in 3,5 week tijd verplaatst naar Bergen op Zoom. Niet eerder werd een zorglocatie van deze omvang en zo’n hoog kwaliteitsniveau in zo’n korte tijd gerealiseerd.

Circulair gebouw
De nieuwe woningen vormen een uitbreiding van de reeds bestaande locatie van tanteLouise op het ABG-terrein aan de Van Dedemstraat in Bergen op Zoom. Belangrijkste uitdaging van het project was de zeer beperkte tijd waarin de uitbreiding moest worden gerealiseerd. Dankzij de inzet van een circulair gebouw, dat 50 kilometer verderop stond in Oud-Beijerland, is dat gelukt. In nauwe samenwerking met De Meeuw koos tanteLouise voor de verplaatsing en upgrade van deze hoogwaardige zorgwoningen naar Bergen op Zoom. In 3,5 week werd de locatie in Oud-Beijerland gedemonteerd, vervoerd naar Bergen op Zoom en daar opnieuw opgebouwd en volledig geïnstalleerd. Met de herlocatie werd leegstand in Oud-Beijerland voorkomen en kon veel sneller dan bij nieuwbouw, een passende, kwalitatieve locatie worden gerealiseerd in Bergen op Zoom. Wilfried Aper, projectleider tanteLouise is trots op het resultaat: “Het is fantastisch dat we er met elkaar in zijn geslaagd om op zo’n korte termijn – duurzaam en eigentijds – een comfortabel thuis te creëren voor de nieuwe bewoners.”

Cliënten met zwaarste zorgbehoefte
Ondanks de korte bouwtijd kenmerkt de locatie zich door een zeer hoog afwerkingsniveau. De nieuwbouw is geschikt voor het verlenen van professionele en kwalitatief hoogwaardige zorg aan cliënten met de zwaarste zorgbehoefte. Naast het herbestemmen van de locatie in Oud-Beijerland, vormde het samenspel met alle betrokken partijen in dit traject een belangrijk onderdeel van het succes, aldus Ruud Raijmakers, namens De Meeuw projectverantwoordelijke. “Van het leggen van de vloeren, en de installatie van water en elektra tot de aanleg van de plafonds en de inrichting. Met ontzettend veel specialisten waren we in de laatste weken – vaak tegelijkertijd – op het bouwterrein aanwezig. Planmatig en logistiek een geweldige uitdaging, maar dat is nu juist waar onze kracht ligt.”

Intrek in hun nieuwe (t)huis
De 48 nieuwe bewoners hebben intrek genomen in de nieuwe locatie waarmee het totaal aantal bewoners op 168 komt. Het betreft een kleine 30 bewoners van zorgcentrum Avondvrede, een andere locatie van tanteLouise in Bergen op Zoom, die niet meer voldeed aan de eisen van deze tijd en de normen die tanteLouise stelt om de beste 24-uurs zorg te kunnen bieden. De resterende plaatsen zijn ingenomen door nieuwe bewoners, die op de wachtlijst voor langdurige zorg stonden. De verhuisoperatie verliep voorspoedig, vond ook de 98-jarige Boukje de Jong-Van der Weij. “Het zal even wennen zijn, maar het komt vast goed. Het is prachtig hier. Ik heb zelfs een eigen deur naar de tuin.”