Zwembad blijft open dankzij crowdfunding

| Door IVVD

zwembad_Foto-Omroep-Gelderland-400x225Moe en opgelucht zijn ze, de vrijwilligers die afgelopen weken knokten voor het behoud van het Hessenbad in Hoog-Keppel. Donderdagavond sloten ze een lange actieweek af met een benefietconcert in de sporthal. Daar werd de balans opgemaakt. En die deed menig bewoner glimlachen. Want er werd in totaal 48.000 euro opgehaald, ruim genoeg om het openluchtbad van de ondergang te redden.
‘Het is ongelofelijk’, zegt actievoerder Mart de Kruijf. ‘De gemeenschap heeft het zwembad omarmd. We zijn ontzettend trots. Er is zo veel werk verricht door vrijwilligers.’

Vrijwilligers probeerden zoveel mogelijk dorpelingen lid te maken van de nieuwe vereniging die het zwembad gaat exploiteren. Met een lidmaatschap krijg je voor 100 euro onbeperkt toegang tot het bad voor vier personen. Het is niet bedoeld als abonnement; je wordt als het ware mede-eigenaar van het bad.

Veel werk aan de winkel
En dat betekent dat er een hele nieuwe vereniging opgezet moet worden. ‘320 mensen hebben zich aangemeld als lid’, aldus de Kruijf. ‘Met hen gaan we een vereniging bouwen. Dus er is een hoop werk aan de winkel. Maar we hebben er veel zin in.’
Een deel van de opbrengsten kwam indirect binnen via de gemeente. Die schold de onroerende zaakbelasting van het zwembad, de huur voor de ligweide en de erfpacht kwijt. Dat leverde zo’n 10.000 euro op. De rest kwam via sponsors en bewoners van Keppel en omliggende dorpen in de Achterhoek.

Leefbaarheid
Een belangrijk argument om het zwembad te redden was de leefbaarheid van de omgeving. Gevreesd werd dat als het zwembad zou verdwijnen, het gedaan zou zijn met de leefbaarheid van het dorp. De dorpelingen zijn bang voor een sneeuwbaleffect: ‘Als je niks doet dan zou het zwembad verdwijnen, maar daarmee komt ook het voortbestaan van de sporthal in gevaar’, zegt de Kruijf.

bron: Omroep Gelderland