Zwembad De Swaneburg in Coevorden draait gaskraan dicht

| Door IVVD

Foto Zwembad De SwaneburgDe Swaneburg in Coevorden is volgend jaar het eerste overdekte zwembad in Drenthe dat geen gas meer verbruikt. Vooral dankzij aardwarmte wordt het sportcomplex straks verwarmd. Dat schrijft Dagblad van het Noorden op haar website.

Dat gebeurt via een gesloten systeem, met putten die 140 meter diep zijn. De overtollige warmte die dankzij collectoren op het zwembaddak in de zomer wordt opgewekt, verdwijnt in de bodem. In de winter kan die warmte worden gebruikt om het zwemwater op de juiste temperatuur te krijgen.

Legionella
De aardwarmte is onvoldoende om de leidingen regelmatig met heet water door te spoelen, noodzakelijk vanwege het gevaar voor legionella. Daarvoor dient een boiler, die stroom gebruikt uit zonnepanelen waarover het bad sinds 2015 beschikt. Ook elektriciteit voor bijvoorbeeld verlichting is (indirect) afkomstig uit de zonnepanelen. Halverwege volgend jaar is het zwembad volledig CO2-neutraal.

Gasloos kost 500.000 euro
Het project gasloos kost 500.000 euro. Gemeente en provincie geven respectievelijk 150.000 en 140.000 euro. De rest moet in de vorm van een lening aan de gemeente Coevorden worden terugbetaald.

De Swaneburg mag dan als overdekt bad in Drents verband voorop lopen; op kleinere schaal heeft Zomerbad Peize ook de gaskraan geheel dichtgedraaid. Dit buitenbad verbruikte veel minder gas: 17.000 kuub per zomerseizoen.