/ verbindend in maatschappelijk vastgoed
Innovatielab ZW Binnetuinen Festival 09245
Gemeenten Woningcorporaties
Artikel

Binnentuinen Den Haag Zuidwest - Van ‘gewoon’ groen naar sociale kracht

9 juni 2025

Een dikke 350 binnentuinen in Den Haag Zuidwest krijgen de komende jaren een drastische metamorfose. Woningcorporaties en gemeente gaan fors investeren in een gezamenlijke aanpak die bewoners centraal stelt. ‘We willen de binnentuinen teruggeven aan de bewoners’, zegt Matthijs van Muijen, senior beleidsadviseur bij de gemeente Den Haag.

Quote icoon

‘Gezondheid, beweging en verbinding lieten te wensen over in de wijk’

Carolien Ligtenberg Elina Nova

Carolien Ligtenberg

/ Architect en kartrekker innovatielab

De metamorfose maakt deel uit van een nationaal programma en tuinen zijn daarvan een belangrijk onderdeel van de ‘brede aanpak’ in Zuidwest. Daar worden ongeveer tienduizend woningen bijgebouwd en dan nog eens tienduizenden woningen gerenoveerd. Voor een maximaal resultaat richtten drie Haagse woningcorporaties en de gemeente in 2023 het Innovatielab Zuidwest op. Dat bedenkt samen met ontwerpers, bewoners en professionals oplossingen voor de wijk.

‘Het Innovatielab zet er vaart achter door nieuwe ideeën voor de binnentuinen zoveel mogelijk meteen uit te proberen’, zegt architect Carolien Ligtenberg, die samen met Rutger Oolbekkink trekker is van het Innovatielab. ‘We kijken naar wat er is, naar de behoefte en potentie van de bewoners. Ook kijken we naar de ruimtelijke structuur en wat ervoor nodig is om die te versterken.’

Innovatielab ZW Binnetuinen Festival 08916
Foto's: Innovatielab ZW

Innovatielab ZW als katalysator

Drie ontwerpteams onderzochten in 2024, in opdracht van woningcorporaties Haag Wonen, Staedion en Hof Wonen, en onder begeleiding van het Innovatielab ZW, hoe de binnentuinen weer tot leven konden worden gebracht. Waar deze tuinen voorheen vaak kampten met achterstallig onderhoud en zwerfafval, moeten ze nu weer het groene hart van een gezonde en verbonden gemeenschap worden.

De aanpak richtte zich op drie proeflocaties: de Valthestraat, Middenstede en De Oorden. Elk met eigen dynamiek, maar met één doel: de binnentuinen weer betekenisvol maken voor bewoners. ‘Wat naar voren kwam, is dat gezondheid, beweging en verbinding best te wensen overlieten in de wijk, terwijl er een ongelooflijk potentieel in de binnentuinen zit’, legt Ligtenberg uit. ‘In deze tuinen kunnen meer planten en dieren leven, kunnen bewoners elkaar ontmoeten en kunnen mensen in een groenere omgeving bewegen.’

Innovatielab ZW Binnetuinen Festival 08983

Co-creatie met bewoners

Een belangrijk principe in de nieuwe aanpak is co-creatie. De ontwerpers zetten verschillende tools in om bewoners te betrekken, van wandelingen door de tuinen tot kaartspellen en inspiratiebeelden. ‘We beginnen met wat bewoners belangrijk vinden, zoals speelplekken of zithoekjes, en breiden dat samen met hen uit’, zegt Ligtenberg. ‘Een succesvolle binnentuin heeft niet alleen een mooi ontwerp nodig, maar ook activiteiten die mensen aantrekken en duidelijke afspraken over wie wat onderhoudt. In september 2024 vond het Binnentuinenfestival plaats, waarbij bewoners actief meedachten over de plannen. ‘We organiseerden een buurtfestival en het samen bouwen van hutten. Stap voor stap hebben we relaties opgebouwd tussen bewoners onderling en met de ontwerpers, maar ook tussen de gemeente en de corporaties. Sterke relaties zijn de basis voor een succesvol project’, aldus Ligtenberg.

Co-creatie met bewoners

Een belangrijk principe in de nieuwe aanpak is co-creatie. De ontwerpers zetten verschillende tools in om bewoners te betrekken, van wandelingen door de tuinen tot kaartspellen en inspiratiebeelden. ‘We beginnen met wat bewoners belangrijk vinden, zoals speelplekken of zithoekjes, en breiden dat samen met hen uit’, zegt Ligtenberg. ‘Een succesvolle binnentuin heeft niet alleen een mooi ontwerp nodig, maar ook activiteiten die mensen aantrekken en duidelijke afspraken over wie wat onderhoudt.’

Innovatielab ZW Binnetuinen Festival08954
Foto's: Innovatielab ZW

In september 2024 vond het Binnentuinenfestival plaats, waarbij bewoners actief meedachten over de plannen. ‘We organiseerden een buurtfestival en het samen bouwen van hutten. Stap voor stap hebben we relaties opgebouwd tussen bewoners onderling en met de ontwerpers, maar ook tussen de gemeente en de corporaties. Sterke relaties zijn de basis voor een succesvol project’, aldus Ligtenberg.

Quote icoon

‘Met de renovatie werken we aan de kwaliteit van de woningen én de buitenruimte.’

Rob Vooijs

Rob Vooijs

/ Programmamanager Zuidwest bij Hof Wonen

Vastgoed en buitenruimte verbinden

Rob Vooijs, programmamanager Zuidwest bij woningcorporatie Hof Wonen, ziet een duidelijke verschuiving in hoe corporaties naar de binnentuinen kijken. ‘Al te lange tijd zijn de binnentuinen door de corporaties alleen onderhouden met een hovenierscontract. Er is nu een nieuw elan ontstaan: je kunt er een volkstuin aan toevoegen, of een plek voor ontmoeting, zodat bewoners zien dat dit ook kan.’

De corporaties zien steeds meer dat vastgoed en buitenruimte onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, weet Vooijs. ‘De crux is dat we met een grote renovatie van de woningen meteen de binnentuinen meenemen. Zo werken we aan de kwaliteit van de woningen en de buitenruimte. Je kunt niet een prachtige nieuwe woning maken en vervolgens een binnentuin inlopen die vijftig jaar gedateerd is.’

De binnentuinen krijgen ook een rol in zogeheten klimaatadaptatie, met aandacht voor wateropvang en het verminderen van hittestress. ‘Sowieso gaan we niet zomaar bomen kappen die te groot zouden zijn geworden. Er komen eerder bomen bij. Dat kan helpen bij het verkoelen in hete zomers. Maar ook de aanleg van wadi’s voor opvang van water is belangrijk.’

Nieuwe beheermodellen

Een cruciale vraag is hoe de binnentuinen op lange termijn beheerd gaan worden. Uit het onderzoek naar inspirerende tuinprojecten in Den Haag en elders kwam een ‘menukaart’ tot stand met verschillende scenario’s voor beheer. Een veelbelovend concept is de tuinmeester, een nieuwe functie die klein onderhoud doet, bewonersbetrokkenheid organiseert en een vast gezicht is in de binnentuin. ‘Het beheer kan eerst door een tuinier gedaan worden en later door de bewoners zelf. Je kunt het namelijk niet van de ene op de andere dag invoeren. Daar is tijd en energie voor nodig’, verklaart Ligtenberg.

Innovatielab ZW Binnetuinen Festival 09042
Foto's: Innovatielab ZW
Quote icoon

‘In de komende jaren worden 55 binnentuinen aangepakt’

Matthijs van Muijen

Matthijs van Muijen

/ Senior beleidsadviseur gemeente Den Haag

Het ontwerponderzoek heeft geleid tot concrete plannen en verbeteringen. ‘Corporaties en de gemeente hebben aangegeven dat 55 tuinen in de komende jaren worden aangepakt; die staan op een lijst’, zegt Van Muijen. ‘Inmiddels zijn we begonnen met de aanpak van de binnentuinen op drie locaties. Daar praten we met bewoners over duurzaamheid, leefbaarheid en plekken voor ontmoeting. In totaal gaat het daarbij om dertien tuinen, en dat worden er de komende jaren steeds meer. We willen de binnentuinen teruggeven aan de bewoners.’ De corporaties en gemeente hebben gezamenlijk negen intenties geformuleerd om verder te gaan op de ingeslagen weg. Die variëren van het opzetten van pilots voor gezamenlijk beheer tot het stimuleren van bewonersinitiatieven en het instellen van een stuurgroep.

Ligtenberg ziet dat het project de relatie tussen bewoners en gemeente verbetert. “Bewoners vertrouwen de gemeente vaak niet meer en voelen zich niet gehoord. Het herstellen van die relatie is belangrijk. Bewoners voelen slachtofferschap door geen zeggenschap te hebben. Als je dat kunt omdraaien, kun je stappen zetten. Door zeggenschap te geven, kun je de wijk echt verbeteren.” Vooijs: “We zeggen altijd: ‘We maken bewoners trots op hun huis.’ Dat doen we door te renoveren. Maar bewoners mogen ook trots zijn op hun wijk én op zichzelf. Die binnentuinen zijn onderdeel van de wijkbeleving. Een mooie binnentuin draagt bij aan het welbevinden.”

Innovatielab Zuidwest

Het Innovatielab ZW is bedoeld als aanjager voor de integrale samenwerking in Den Haag Zuidwest en voor het vertalen van maatschappelijke thema’s naar ruimtelijke kansen. Professionals en bewoners werken in het Innovatielab samen aan innovatieve oplossingen voor de uitdagingen in Zuidwest. De reeks challenges voor de binnentuinen van het Innovatielab is mogelijk gemaakt door Hof Wonen, Haag Wonen, Staedion, gemeente Den Haag en subsidies vanuit de Regiodeal. Het Innovatielab wordt getrokken door Carolien Ligtenberg en Rutger Oolbekkink.