/ verbindend in maatschappelijk vastgoed
Huis van cultuur en bestuur eemsdelta 1500x
Gemeenten
RYSE
Partner Actueel

Maak meer impact met een huis van cultuur en bestuur

28 mei 2025

Wat als het gemeentehuis niet alleen een plek is voor regels en besluiten, maar ook een huis van ontmoeting, beleving en ondersteuning? In steeds meer gemeenten wordt die gedachte werkelijkheid. Eén gebouw waarin cultuur, bestuur en maatschappelijke ondersteuning samenkomen. Niet naast elkaar, maar mét elkaar. De tweede win van deze win-win? Door een budget-neutrale businesscase en intensiever gebruik van het gebouw kun je als gemeente écht meer impact maken. In Midden-Groningen, Twenterand, Eemsdelta en Borne is RYSE betrokken of betrokken geweest bij de ontwikkeling en realisatie van dit type multifunctionele publieke gebouwen.

Van scheiding naar verbinding 

Traditioneel zijn gemeentehuizen en culturele instellingen gescheiden werelden. Het één staat voor beleid, het ander voor beleving. Maar steeds vaker worden deze functies juist bewust verbonden. Het resultaat? Een levendig hart van de gemeenschap waar dienstverlening, cultuur en ontmoeting samenkomen.

De meerwaarde van samensmelting 

De kracht van een huis van cultuur en bestuur ligt in de toegevoegde waarde voor meerdere lagen:

  • Voor inwoners: Een laagdrempelige plek waar je terechtkunt voor een paspoort, een cultureel uitje, een cursus of hulp bij maatschappelijke vragen. Alles onder één dak.
  • Voor gebruikers: Van ambtenaren tot kunstenaars, van sociaal werkers tot vrijwilligers, iedereen werkt en ontmoet elkaar in hetzelfde gebouw. Dat stimuleert samenwerking, begrip en kruisbestuiving. Bovendien kun je als gemeente aantrekkelijk en concurrerend werkgeverschap bieden.
  • Voor het gebouw: Geen leegstand buiten kantooruren. Het gebouw leeft, overdag, ’s avonds én in het weekend.
  • Voor de omgeving: Een herkenbaar, centraal punt dat de sociale cohesie versterkt.
  • Voor de gemeente: Doordat je een gebouw deelt is de basis een budget-neutrale business case. Daarnaast zorgt een betere bezetting en benutting van je gebouw ervoor dat de verbinding met de bewoners wordt versterkt. De impact die je kunt maken vanuit een budget-neutrale businesscase én een betere verbinding met de bewoners, maakt het pas écht waardevol. Denk bijvoorbeeld aan de impact die je kunt maken als het gaat om het oplossen van sociaal isolement of het verhogen van participatie, doordat je dichtbij de bewoners staat.

 

Impact van een huis van cultuur en bestuur

In de praktijk:

Huis van Cultuur en Bestuur Midden Groningen

Midden-Groningen: Bouwen aan verbondenheid

Na de fusie van Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde is in Hoogezand het Huis van Cultuur en Bestuur gerealiseerd: een centrale ontmoetingsplek voor inwoners én gemeente. Hier komen cultuur en dienstverlening samen met onder andere theater, kunst, muziek, bibliotheek en publieksbalies. Bibliotheek Hoogezand, gevestigd in het gebouw, werd in 2022 uitgeroepen tot beste van Nederland vanwege haar krachtige architectuur, sterke programmering en lokale verbondenheid. Burgemeester Hoogendoorn: “Een plek waar inwoners en medewerkers elkaar ontmoeten en samenbouwen aan een levendige gemeente.” 

RYSE was betrokken bij de nieuwbouw en verantwoordelijk voor het algehele projectmanagement. Wij gaven daarnaast leiding aan het ontwerp- en uitvoeringstraject en de implementatie van Activiteit Gericht Werken (AGW) in de organisatie.

Twenterand

Twenterand: Toekomstbestendig en deels beschikbaar voor verhuur

De huidige huisvesting van de bestuurlijke en ambtelijke organisatie van de gemeente Twenterand voldoet niet langer aan de eisen van deze tijd. Door veranderingen binnen de organisatie en de manier van werken is de werkplekbezetting de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald. Dit heeft geleid tot een overschot aan kantoorruimte, wat op zijn beurt zorgt voor onnodige exploitatiekosten.

Dit bood kansen: de centrale hal werd een bibliotheek en de raadzaal kreeg een tweede leven als kerk. Delen van het gebouw zijn beschikbaar gesteld voor verhuur, bijvoorbeeld aan zorgorganisaties. 


Onze rol is tweeledig: we coördineren de verbouwing en verduurzaming van het gemeentehuis, vanaf de planvorming tot en met de oplevering, én begeleiden de organisatie bij de overgang naar Activiteit Gericht Werken. Zo zorgen we voor passende huisvesting én een toekomstgerichte, flexibele werkomgeving.

Huis van cultuur en bestuur eemsdelta 1500x

Eemsdelta: Het hart van een nieuwe gemeente

Na de herindeling van Delfzijl, Appingedam en Loppersum wordt in Delfzijl het Huis van Cultuur en Bestuur gerealiseerd: een modern, centraal gebouw voor cultuur én gemeentelijke dienstverlening. Op de plek van het huidige theater de Molenberg komt een bruisende ontmoetingsplek met theater, bibliotheken en gemeente Eemsdelta onder één dak. Dit duurzame gebouw wordt hét hart van de nieuwe gemeente en speelt een belangrijke rol in de bredere stedelijke vernieuwing van het Molenbergplein en omgeving. Een toekomstbestendige impuls voor samenwerking, leefbaarheid en economische groei in de regio.

RYSE is vanaf de start nauw betrokken bij deze ontwikkeling. Eerder stelde zij het haalbaarheidsonderzoek en het Programma van Eisen op. Momenteel bevindt het project zich in de ontwerpfase, waarin RYSE de aansturing van het ontwerpteam verzorgt.

Huis van Borne

Borne: Een gedeeld huis, een gedeelde verantwoordelijkheid

In Borne wordt het nieuwe gemeentehuis aan het bestaande Kulturhus gebouwd en wordt dit gezamenlijk het ‘Huis van Borne’. In het nieuwe Huis van Borne worden ruimtes gedeeld: de theaterfoyer, de muziekschool en de raadzaal. Gemeente en Kulturhus maken samen afspraken over gebruik, mandaat, exploitatie en onderhoud. Dit leidt niet alleen tot efficiënter ruimtegebruik, maar ook tot meer flexibiliteit en samenwerking. De grenzen tussen 'overheid' en 'cultuur' vervagen, met als resultaat een uitnodigende, multifunctionele plek voor inwoners en bezoekers.

Een opvallend onderdeel van het Huis van Borne is het sociaal-maatschappelijk plein. Hier werken partijen als Wijkracht, Politie, Halt, Vluchtelingenwerk en Welbions samen aan laagdrempelige, toegankelijke ondersteuning voor inwoners. Er wordt onderzocht hoe zij samen met de gemeente inwoners kunnen bedienen in een gezamenlijke publieksruimte, een aanpak die ontmoeting en hulpverlening menselijker en laagdrempelig maakt.

RYSE treedt hier sinds de start van de realisatiefase op als intern projectleider namens de gemeente Borne. Het project bestaat uit een vijftal deelprojecten die door ons aangestuurd worden. Daarnaast hebben we intensieve afstemming met de toekomstige partners, interne opdrachtgevers en bewaken we de planning. Een boeiend proces met veel betrokken partijen met ieder een eigen belang. 
 

Meer impact met slimmere huisvesting

Een Huis van Cultuur en Bestuur is méér dan slimme huisvesting. Het is een maatschappelijke strategie. Door verschillende functies te combineren in één gebouw, maak je als gemeente letterlijk ruimte voor ontmoeting, cultuur en ondersteuning. Je zit dichter op je inwoners, bouwt aan vertrouwen en vergroot je maatschappelijke bereik. Gedeeld gebruik stimuleert ook ontmoeting en samenwerking tussen organisaties, wat leidt tot meer integraliteit in dienstverlening en kortere lijnen tussen professionals én inwoners.

En: doordat je gebouw beter benut wordt, verzamel je waardevolle inzichten. Je ziet wie er komt, wanneer, en waarvoor. Die data kun je weer inzetten om gerichter beleid te voeren. Denk aan betere signalering van eenzaamheid onder ouderen, snellere hulp bij schulden, of laagdrempeliger cultuuraanbod voor jongeren. Daarnaast biedt het delen van een gebouw kansen op extra beschikbare financiële middelen, die je weer in kunt zetten om nóg meer impact te maken en maatschappelijke waarde te creëren in jouw gemeente. Denk hierbij aan extra programmering, versterking van preventie, of investeringen in een gezonde, inclusieve leefomgeving. 

RYSE beschikt over jarenlange ervaring in het realiseren van integrale huisvestingsoplossingen voor overheden, culturele instellingen en maatschappelijke organisaties. Wij brengen niet alleen partijen samen, maar zorgen ook dat het werkt, financieel, ruimtelijk én organisatorisch. Onze rol varieert van strategisch adviseur en procesbegeleider tot intern projectleider. We begeleiden opdrachtgevers van visie tot uitvoering, altijd met oog voor verbinding, flexibiliteit en toekomstbestendigheid.

Meer weten: www.RYSE.nl