Het idee van Positieve Gezondheid, ontwikkeld door Machteld Huber, neemt niet het oplossen van klachten en gezondheidsproblemen als uitgangspunt voor zorg en ondersteuning, maar de veerkracht van mensen en wat hun leven betekenisvol maakt. Het is dus een bredere kijk op gezondheid, die bijdraagt aan het vermogen van mensen om te gaan met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven. Mede op basis van deze positieve visie heeft Woonzorggroep Samen een ambitieuze doelstelling geformuleerd: in 2025 wil de organisatie substantieel meer cliënten helpen met hetzelfde aantal medewerkers.
Betekenis woonconcepten
HevoFame ontwikkelde op basis van de ‘zes dimensies van Positieve Gezondheid’ een dynamisch model waarmee betekenis wordt gegeven aan het huisvestingsconcept en paste dit inmiddels toe op tal van projecten. In deze visie staat het persoonlijke leven van bewoners centraal en stelt het integrale woonconcept mensen in staat alles te doen wat ze nog wél kunnen. Ook bij het project in Hippolytushoef begint dat bij een zelfstandige woning, die volledig geschikt is voor intensieve zorg, in een woonomgeving waarin bewoners veilig en zo zelfstandig als mogelijk kunnen bewegen en anderen kunnen ontmoeten.
Dialoog vanuit waarden
De verandering in gedrag en beleving bij bewoners en hun netwerk geeft de zorggroep ook het vertrouwen dat de doelstelling om meer mensen te ondersteunen met hetzelfde aantal medewerkers kan slagen. HevoFame ontwikkelde het model ‘dialoog vanuit waarden’, waarmee in het verlengde van het concept van Positieve Gezondheid het gesprek kan worden aangegaan met de bewoner en zijn netwerk om vanuit een persoonlijk perspectief alleen daar professionele ondersteuning te geven waar dat nodig is. Volgens Caroline Kooijman zijn zorgmedewerkers juist gewend om alles over te nemen zodra mensen op een zorglocatie komen wonen. Medewerkers moeten leren dat ze werken in de wereld van de bewoners en niet andersom.
Elke heeft het syndroom van Down. Ze vertellen hoe hun leven er tot nu toe uit heeft gezien en op welke manier het wooninitiatief in Vreeswijk van betekenis is voor een nieuwe fase in het leven van het gezin. Maar hoe geef je vervolgens daadwerkelijk betekenis aan deze visie? Aan de hand van achtergrondartikelen, voorbeeldprojecten en gesprekken met medewerkers en bestuurders van zorgorganisaties en woningcorporaties, wordt de invloed van de visie op beleid en praktijk in beeld gebracht. Zo vertelt zorggroep Land van Horne over hoe zij experimenteren met communitybuilding. Careaz vertelt over de manier waarop zorgmedewerkers en familie van bewoners getraind en gecoacht worden als onderdeel van het ontwikkeltraject.
Voor meer informatie: Henk Vonk, directeur HevoFame [email protected] www.hevofame.nl
Heb je het Magazine van HevoFame niet ontvangen? Je kunt het bestellen via de website