/ verbindend in maatschappelijk vastgoed
Header gemeenschapsvorming VS35
Zorg Gemeenten Woningcorporaties
Artikel

Gemeenschapsvorming nieuw wooncomplex

9 juni 2025

‘Hier schenken bewoners koffie voor het zorgpersoneel in plaats van andersom’
In Utrecht hebben woningcorporatie Woonin en zorgorganisatie Axion-Continu samen het wooncomplex Hof van Leeuwesteyn ontwikkeld. Hoe maak je zo’n gemeenschappelijke leefomgeving voor meerdere generaties? Hoe zorggeschikt moeten de woningen zijn? En hoe zorgzaam zijn de bewoners?

Quote icoon

‘Zo’n gemeenschap ontstaat niet vanzelf’

Lies Buddingh

Lies Buddingh

/ Programmamanager Woonconcepten Woonin

We zijn al een echte kliek aan het worden, lacht een van de oudere bewoners van wooncomplex Hof van Leeuwesteyn. Samen met enkele buren van zijn galerij laat hij de groentekas in de grote binnentuin zien. Op de hellende paadjes steppen kleine kinderen. Rond de collectieve binnentuin staan 94 twee- en driekamerappartementen voor senioren en 17 ruime eengezinswoningen. Eigenaar Woonin leverde het complex september vorig jaar op. Met Hof van Leeuwesteyn willen de initiatiefnemers, Woonin en zorgorganisatie AxionContinu, een zorgzame gemeenschap van ouderen en gezinnen creëren.

Hoe pak je zoiets aan? Door in ieder geval al aan de voorkant zaken te organiseren, vertelt programmamanager Woonconcepten Lies Buddingh van Woonin. De aannemer, architect, corporatie, zorgorganisatie en de gemeente hebben vanaf het begin samengewerkt. Het wooncomplex is ontworpen met de bedoeling dat de bewoners elkaar ‘gepland en ongepland’ ontmoeten. Daarom zijn de galerijen van de seniorenappartementen bijvoorbeeld breder dan gebruikelijk en is er ruimte voor zitjes. De entree van de eengezinswoningen ligt ook aan de binnentuin en dus niet aan de straatkant. Alle gezinsleden lopen dagelijks door de gemeenschappelijke tuin naar hun huis. Naast de hoofdingang van het complex heeft de corporatie twee appartementen samengevoegd tot een ontmoetingsruimte.

55-plussers

De eerste bewonersgroep is door Woonin samengesteld. Het proces van selectie en verhuring was intensief. De huurders van de eengezinswoningen zijn gescreend met digitale vragenlijsten en gesprekken, legt de programmamanager uit. ‘We wilden vooral achterhalen wat hun eigen motivatie is om hier te wonen. Wat zijn hun behoeften in zo’n gemeenschap? En wat vinden ouders er bijvoorbeeld van als hun kinderen door andere bewoners op hun gedrag worden aangesproken?’ Alle senioren die reageerden, zijn uitgenodigd voor een gesprek. Eigenlijk is “senioren” een foute term, merkte de corporatie. De appartementen zijn bedoeld voor 55-plussers en die voelen zich daarmee niet aangesproken. Bij de toewijzing heeft Woonin bewust gekozen voor variatie in leeftijd. De appartementen worden bewoond door 60-minners en mensen van 80. ‘Het is een mix van fitte en zorgbehoevende ouderen’, zegt Buddingh.

Quote icoon

‘De grootste zorgwinst die we maken is dat mensen hier worden getriggerd voor zichzelf en anderen te zorgen’

Douwe Jan Bakker

Douwe-Jan Bakker

/ Directeur Vastgoed van AxionContinu

Indien nodig kunnen de appartementbewoners een Volledig Pakket Thuis uit de Wet langdurige zorg krijgen. Geleverd door AxionContinu. Dat roept de vraag op hoe zorggeschikt de appartementen moeten zijn. De hal biedt ruimte voor bijvoorbeeld een rollator, de woning is gelijkvloers en drempelloos en er is een schuifdeur naar een ruime badkamer. Maar verder zijn het gewone appartementen. ‘En dat is helemaal niet erg’, zegt Douwe-Jan Bakker, directeur Vastgoed van AxionContinu. ‘Wij willen dat mensen zo lang mogelijk thuis wonen en als 55-plusser wil je dat niet op een plek waar allerlei voorzieningen zijn aangebracht die van jou op voorhand een zorgvragend iemand maken.’

De belangrijkste les die hij trekt uit dit project is dat de zorgorganisatie zich moet richten op het slim inzetten van goede en veilige zorg bij zoveel mogelijk mensen thuis. Dan kan de corporatie zich concentreren op goede huisvesting voor iedereen. ‘Als ik het traditionele lijstje met eisen zou neerleggen die wij vanuit een verzorgings-huis gewend zijn, blijkt in de praktijk het meren-deel eigenlijk niet nodig. Maar wel kostbaar. Moeten we dat dan doen? Natuurlijk, de ouder-dom komt met gebreken en juist daar gaan wij de bewoners bij ondersteunen.’ 

Ter illustratie vertelt Bakker dat het zorgpersoneel van AxionContinu in Hof van Leeuwesteyn door de bewoners met koffie wordt ontvangen. ‘In het traditionele verzorgingshuis zette het personeel de koffie. Wij blijven zo ver mogelijk weg van deze vorm van hospitalisatie. Dát is het grote verschil. De grootste zorgwinst die we maken is dat mensen hier worden getriggerd voor zich-zelf en anderen te zorgen. Ze zijn onderdeel van een gemeenschap. Als een beginnend demente bewoner zoekende is, wijst een medebewoner de weg.’

Gemeenschap ontstaat niet vanzelf

Zo’n zorgzame gemeenschap ontstaat niet vanzelf, benadrukt Lies Buddingh. Vanaf het begin is er in Hof van Leeuwesteyn 16 uur per week een community coach aan het werk. Bijzonder is dat deze coach tijdelijk wordt gefinancierd door het Zorgkantoor vanuit de gedachte dat het creëren van een gemeenschap de individuele zorgkosten verlaagt. De coach werkt intensief samen met de beheerder van Woonin, vertelt Buddingh. Ze ondersteunen de bewoners om gezamenlijk dingen te ondernemen. Inmiddels eten de bewoners wekelijks al zelfgemaakte soep in de ontmoetingsruimte en zijn er vaste koffiemomenten. Enkele oudere bewoners hebben het initiatief genomen om boodschappen te doen voor mensen die dat zelf moeilijk kunnen. Het complex ligt namelijk nogal ver van winkels. Er is een groencommissie en recentelijk is de juniorencommissie voor de kinderen uit de eengezinswoningen gestart. Het is de bedoeling dat de bewoners dit allemaal zelf gaan regelen. De corporatie houdt in de gaten of er ondersteuning nodig blijft om de gemeenschap levend te houden.

Wooncomplex VS35

Foto: Clemens Rikken

En eerlijk is eerlijk: een gemeenschap geeft ook gedoe. Soms hangt een oudere bewoner over de galerij om in plat Utrechts gillende kinderen in de binnentuin tot rust te manen. ‘We hebben onderschat wat het betekent: 17 grote eengezinswoningen, dat zijn 17 maal minstens 3 kinderen’, erkent Buddingh. Een positieve les is dat een woonvorm ouderen echt over de streep kan trekken om kleiner te gaan wonen. Zelfs naar een tweekamerappartement. De senioren hebben samen 26 grote sociale huurwoningen achtergelaten. ‘Een mooie doorstroming.’ Het bouwen en beheren van een woongemeenschap is veel werk voor een corporatie, zegt Buddingh. 

‘En dit past niet bij iedereen, er zijn ook mensen die liever anoniemer wonen. We zullen zeker meer van dit soort complexen gaan bouwen, maar wel gedoseerd.’ Directeur AxionContinu Douwe-Jan Bakker: ‘Met Hof van Leeuwesteyn hebben we een beweging in gang gezet die ons echt verder helpt. Met de dubbele vergrijzing, het tekort aan zorgpersoneel en de eenzaamheid onder ouderen. Ik vind het een groot succes, ook al is het niet perfect. Van de imperfecties gaan we de komende jaren samen met de woningcorporatie alleen maar leren.’