Door de dubbele vergrijzing zal er meer zorg geleverd moeten worden met minder mensen. Dat vraagt om nieuwe oplossingen en nieuwe woonzorgconcepten.
Met gezonde, veilige en inclusieve buurten en wijken kunnen we een samenredzame samenleving creëren. Een samenleving waarin ontmoeting centraal staat en waarin kwetsbare mensen lang de regie over hun eigen leven houden. Gebiedsanalyses brengen hiervoor de kansen en uitdagingen in beeld. Goed doortimmerde strategische visies zetten de stip aan de horizon. Bestuurlijk lef en samenwerking zorgen voor de integrale gezondheidszorg waar steeds meer behoefte aan is.
Er zal steeds meer zorg op maat geleverd moeten worden. Hierbij moet een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen zorg- en welzijnsvragen. De zorgvragen zijn voor de zorgprofessionals, de welzijnsvragen voor het sociale netwerk.
Woonzorgvisies
Woonzorgvisies vormen de basis voor het maken van prestatieafspraken tussen gemeenten, corporaties en zorg- en welzijnsorganisaties. Met het opstellen van een woonzorgvisie geeft een gemeente meer verdieping aan de verbinding tussen wonen, welzijn en zorg. Gebiedsanalyses brengen hierbij de demografische gegevens in beeld en de gevolgen hiervan voor de verwachte vraag naar zorggeschikte woningen en laten de belangrijkste kansen en uitdagingen zien. Deze analyses kunnen tot op wijkniveau worden uitgevoerd en zorgen ervoor dat alle partijen naar hetzelfde plaatje kijken. De analyses laten de grote urgentie zien in de opgave om meer zorggeschikte woningen te realiseren.
Verouderd zorgvastgoed
Een groot deel van de bestaande voorraad zorgvastgoed is verouderd en voldoet niet meer aan de eisen die bewoners en beleggers aan woningen stellen. Ook voldoet een aanzienlijk deel van het zorgvastgoed niet aan de huidige duurzaamheidsnormen. Grootschalige investeringen in deze oudere gebouwen zijn noodzakelijk. Niet alleen in de Randstad, waar het meeste zorgvastgoed zich bevindt, maar juist ook in dunbevolkte gebieden, waar de vergrijzing sterk toeneemt, is behoefte aan duurzaam en toekomstbestendig zorgvastgoed. Hier ligt een uitdaging voor projectontwikkelaars en zorginstellingen om rendabele en duurzame oplossingen te vinden.
Voor de periode 2024 tot 2026 is er door beleggers een bedrag van 4,5 miljard euro gereserveerd voor investeringen in de sector, wat in lijn is met de investeringen in voorgaande jaren. De reden dat het daadwerkelijk geïnvesteerde bedrag jaarlijks aanzienlijk lager uitvalt dan het beschikbare kapitaal, is te wijten aan een tekort aan kwalitatief hoogwaardig aanbod.
Samenwerking met stakeholders
Seniorenhuisvesting en zorgvastgoed spelen een cruciale rol in het toegankelijk en betaalbaar houden van onze gezondheidszorg. Dit vereist een integrale benadering, waarbij de rol van vastgoed, zorg en technologie samenkomt in duurzame en toekomstbestendige oplossingen voor seniorenhuisvesting. Goede samenwerking tussen verschillende stakeholders is hierbij het vertrekpunt. Door middel van ketenintegratie kunnen innovatieve en effectieve oplossingen worden ontwikkeld die bijdragen aan goede, toekomstbestendige businessconcepten. Tegelijkertijd geeft dit een waardevolle invulling aan gelukkig en gezond ouder worden.
Ontmoetingsgericht ontwerpen
Ontmoetingsgericht ontwerpen is een belangrijk middel om meer sociale cohesie te creëren in een maatschappij die sterk is geïndividualiseerd. In wijken en buurten moeten meer plekken komen voor spontane en geregisseerde ontmoetingen. Pleinen, parkjes, speel- en beweegtuinen en moestuinen zijn plekken waar mensen elkaar laagdrempelig kunnen ontmoeten. Ontmoetingen vinden ook plaats in de grensgebieden tussen privé en openbare ruimten. En in speciale ontmoetingsruimten in zorginstellingen en appartementencomplexen voor senioren zoals cafés, gezamenlijke woonkamers en hobbyruimten. Dit betekent in de praktijk dat appartementen kleiner worden om letterlijk ruimte te maken voor ontmoeting.