Veel schoolgebouwen in Nederland zijn ver voorbij hun houdbaarheidsdatum. Ze voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd qua binnenklimaat en duurzaamheid en bieden niet wat modern onderwijs vraagt. Leerlingen en docenten zijn hiervan de dupe. Hoog tijd dus voor een inhaalslag. En dat vraagt om meer dan mooie plannen alleen.
/ Column ICSadviseurs
In het funderend onderwijs zijn duizenden scholen al jaren toe aan grondige renovatie of nieuw-bouw. Er ligt een serieuze versnellingsopgave. Om dit handen en voeten te geven, werkt het ministerie van OCW samen met Ruimte OK en Invest-NL en marktpartijen aan het Programma Onderwijshuisvesting. Dit programma zet zich in voor een integrale aanpak en heeft als doel om sneller en kostenefficiënter betere schoolgebouwen te realiseren.
Hierbij werken we nauw samen met concullega’s van andere adviesbureaus. Fijn dat we zo kunnen bijdragen aan betere schoolgebouwen in Nederland en goed dat we hier gezamenlijk de schouders onder zetten. Maar, laten we het Programma Onderwijshuisvesting alsjeblieft niet zien als dé Heilige Graal die alles op gaat lossen. Want daar is echt veel meer voor nodig.
Een tweede knelpunt is het gebrek aan menskracht. Zowel gemeenten als schoolbesturen hebben al jaren een schrijnend gebrek aan personeel. Er zijn projecten waar de ene interimmer de andere interimmer opvolgt, simpelweg omdat de gemeenten deze functies niet permanent ingevuld krijgen. Dit tekort aan ‘handjes’ zal de komende jaren eerder groter worden dan kleiner, maar daar lijkt nog onvoldoende aandacht voor. De oplossing wordt nog eenzijdig gezocht in de programmatische aanpak. Er zijn echter voldoende kundige mensen nodig om deze aanpak ook daadwerkelijk aan te pakken.
Dit alles neemt niet weg dat het Programma Onderwijshuisvesting een belangrijk puzzelstukje biedt in de lastige puzzel die we met z’n allen moeten leggen. Het is positief dat er kennis en kunde uit de markt gehaald wordt en dat we hierin gezamenlijk optrekken. We houden niet langer de kaarten tegen de borst, maar delen ervaring en expertise met onze concullega’s. We zetten samen de schouders eronder en leren van elkaar. Dat geeft nieuwe energie en leidt tot mooie plannen. Nu nog dat extra budget en die extra handjes.