Het veranderende zorglandschap vraagt om een andere blik op zorgvastgoed. Integraal en flexibel zijn hierbij sleutelwoorden.
Sprekers blikken vooruit op de zorgvastgoeddag cure van 4 december as.
Hoe houden we de zorg betaalbaar, veilig en goed verspreid over Nederland en wat betekent dit voor het huidige zorgvastgoed? Die vragen stonden centraal in het Delphi-onderzoek van Royal HaskoningDHV in 2018. In het onderzoek kwamen verschillende experts uit de zorgwereld aan het woord over de toekomst van de zorg in Nederland. Stip aan de horizon was 2030. Inmiddels zijn we zes jaar verder en komt 2030 met rasse schreden naderbij. Hoog tijd om het onderzoek nog eens onder de loep te nemen en te kijken welke voorspellingen overeind zijn gebleven en welke voorspellingen aan een revisie toe zijn.
Tijdens de Zorgvastgoeddag Cure van IVVD duiken Ruben Peeters en Jean Maurice Kuijpers van Royal HaskoningDHV in het zes jaar oude onderzoek. ‘Veel voorspellingen zijn uitgekomen’, stelt Peeters, Business Developer Healthcare & Digital Innovations. ‘Er zijn ziekenhuizen failliet gegaan en de financiële uitdagingen in de hele ziekenhuissector zijn toegenomen, net als de druk op het personeel. Maar er zijn ook ontwikkelingen voorbijgekomen die we niet hadden voorzien. Zo is het verduurzamingsvraagstuk in de afgelopen jaren complexer geworden, stelt Peeters.
‘We hebben onlangs onderzoek gedaan met Zilveren Kruis en Achmea naar de verduurzamingsopgave in het ziekenhuislandschap. Daaruit kwam naar voren dat een kwart van de ziekenhuizen een probleem heeft als het op verduurzaming aankomt. Een kwart!’ De helft van de ziekenhuizen kunnen volgens Peeters en Kuijpers de verduurzamingsuitdaging nog wel aan als ze goed plannen en faseren, maar dat vraagt wel om een toekomstbestendige zorgstrategie.
‘Die verduurzamingsopgave moeten ziekenhuizen echt in een breder perspectief zien’, stelt Peeters. ‘Ze moeten daarbij ook kijken naar het personeelsbeleid, de infrastructuur, de kosten voor de bouw en voor onderhoud. Het gaat een enorme uitdaging worden om daar goede plannen op te maken. Ziekenhuizen gaan wat dat betreft een spannende tijd tegemoet.’ Een mogelijke hulpmiddel in deze uitdagende zoektocht vormt de parametrische techniek die zich razendsnel ontwikkelt. Tijdens de Zorgvastgoeddag Cure duiden Peeters en Kuijpers wat de meerwaarde van deze techniek is.
Architect & Consultant Healthcare Kuijpers: ‘Als ziekenhuizen flexibel willen zijn met hun vastgoed, dan is het belangrijk dat ze zich niet vastleggen in statische programma’s van eisen. Dat betekent dat ze goed moeten nadenken over de parameters die belangrijk zijn om flexibel te zijn gedurende de initiatieffase, het ontwerpproces, de realisatie en de tijd na de ingebruikname. Dan krijgen ze vastgoed dat eenvoudig aangepast kan worden om mee te bewegen met de veranderende zorgvraag.’
Peeters: ‘Met parametrische ontwerptechnieken is een stukje kostenefficiëny te behalen. Er is een enorme hoeveelheid data over alle processen in en rondom de zorg. Als je die goed in beeld hebt, kun je echt integraal sturen op die processen en op dat vastgoed. Dan kun je op zoek naar dat optimum. Jean Maurice en ik zullen tijdens onze lezing een aantal voorbeelden uit de zorg toelichten, maar ook voorbeelden uit andere sectoren.’
De boodschap van Peeters en Kuijpers: ‘De zorg moet andere vragen gaan stellen. Met steeds minder mensen moeten we steeds beter, integraal werk afleveren. Dat betekent dat we niet meer alles opgeknipt moeten blijven uitvragen. Anders krijgen we nog steeds puzzelstukjes die niet goed op elkaar aansluiten. Juist in het integraal, interdisciplinair samenwerken zit de meerwaarde. Alleen op die manier krijgen we de puzzel gelegd.’