In Goes wordt gebouwd aan een nieuw en zeer duurzaam Ostrea Lyceum, naar een ontwerp van architectenbureau De Twee Snoeken. Uniek in dit project is het BXL-bouwsysteem waarmee de middelbare school wordt opgetrokken. Het systeem is flexibel en demontabel en voldoet aan de hoogste eisen qua circulariteit en duurzaamheid.
Partnerbijdrage Peters Bouw en Onderhoud
Het Ostrea Lyceum in Goes is de eerste school in Nederland die wordt gerealiseerd met het demontabele BXL-bouwsysteem van Bouwgroep Zuiderbosch. Met de voorloper van dit bouwsysteem is de afgelopen decennia echter al meer dan 100.000 m² onderwijsruimte gebouwd. ‘Er zit heel veel kennis in dit systeem waarmee we al jaren bouwen’, vertelt Erwin Vrijhoeven, Hoofd Bedrijfsbureau bij Peters Bouw & Onderhoud.
Het BXL-bouwsysteem is volledig gebaseerd op de principes van Industrieel, Flexibel en Demontabel (IFD) bouwen en maakt gebruik van gestandaardiseerde prefab elementen. Met de betonnen kolommen, wanden, vloeren en betonnen- en houten spouwbladen kunnen met kleine modificaties alle gebouwoplossingen worden gerealiseerd. Groot voordeel van de kolommenstructuur is dat er zeer adaptief gebouwd kan worden.
Flexibel
Stefan benadrukt dat dragende wanden de adaptiviteit van gebouwen ernstig beperken: “Nieuwe onderwijsvisies zijn daardoor lastig in te passen.” Het BXL-bouwsysteem met kolommenstructuur biedt juist maximale aanpasbaarheid. Erwin vult aan: “In Goes bouwen we een school van 60 meter lang met ruimtes van 7,5 meter breed. Zo ontstaat een grote flexibel indeelbare zone. Door demontabele binnenwandsystemen heeft het Ostrea Lyceum alle vrijheid om ruimtes naar wens in te delen. En op termijn zijn andere leerconcepten eenvoudig te implementeren.”
Ook het installatieconcept is geïntegreerd in het systeem. Erwin: “We pakken het echt integraal aan en bieden verschillende installatieconcepten aan.” Stefan: “Voor frisse scholen klasse B moeten we bijna 1000 kuub lucht per lokaal ventileren om de CO₂ op peil te houden. Die lucht gebruiken we als drager om de temperatuur te regelen, wat effectiever is dan trage vloerverwarming. We hebben zelfs systemen gerealiseerd die watergedragen functioneren met een HVRF-systeem.”
Milieueisen
Met een MPG-score van 0,12 laat het nieuwe bouwsysteem van Bouwgroep Zuiderbosch zien dat duurzaamheid en betonbouw prima samen kunnen gaan. Stefan Jansen legt uit: “Voor alle bouwelementen zijn LCA’s opgesteld, en alles is geaccrediteerd, gecertificeerd en opgenomen in de Nationale Milieudatabase. Dit systeem scoort tot 60% beter dan traditionele bouwsystemen. We overtreffen qua duurzaamheid zelfs CLT-bouw (kruislaaghout). Het idee dat bouwen met beton per definitie niet duurzaam is, verwerpen wij dan ook stellig.”
Volgens Erwin en Stefan is beton juist een duurzaam materiaal, mits het slim wordt ingezet in combinatie met hout en andere biobased materialen. Stefan legt uit: “Die duurzaamheid zit vooral in de losmaakbaarheid, de adaptiviteit en de lange levensduur. Ons beton gaat minstens honderd jaar mee, misschien wel honderdvijftig. Maar buiten het betonnen casco bouwen we zo veel mogelijk biobased. Dat doen we in Goes ook, waar alle gevels van hout zijn.”
Sterke troef
Met het vernieuwde bouwsysteem denkt Stefan een sterke troef in handen te hebben: “In het onderwijs staat zoveel te gebeuren. De nieuwbouwopgave is enorm en architecten zijn echt zoekende. Duurzaamheid staat overal dikgedrukt in het programma van eisen. Maar schoolbesturen willen ook adaptieve schoolgebouwen, gebouwen die kunnen meebewegen met veranderingen in het onderwijs. Het BXL-bouwsysteem is uitermate geschikt om die uitdagingen het hoofd te bieden. Het systeem is flexibel en demontabel en voldoet aan de hoge eisen voor geluidsisolatie, frisse scholen en brandwerendheid.”
Ook het transport naar en op de bouwplaats is inmiddels verduurzaamd, want volledig elektrisch. Stefan: “We kunnen zelfs in een Natura 2000-gebied een gebouw emissieloos neerzetten. We hebben hiermee echt het bouwconcept van morgen in handen. Hier komt steeds meer vraag naar. Flexibel, adaptief en duurzaam bouwen, dat wordt de standaard.” Erwin vult aan: “Met onze verschillende specialisten binnen de bouwgroep kunnen we partijen hierin echt ontzorgen. Zij hebben verstand van onderwijs, wij van het bouwproces.”