/ verbindend in maatschappelijk vastgoed
IVVD Header - Co-creatie creëert: van betrekken naar beleven
Gemeenten
RYSE
Partnerbijdrage

Co-creatie creëert: van betrekken naar beleven

24 februari 2025

Samen de toekomst van publieke plekken ontwerpen

Met de komst van de Omgevingswet krijgt burgerparticipatie een geheel nieuwe dimensie. Waar de betrokkenheid van burgers bij de besluitvorming rond projecten altijd al een rol speelde, is hun stem nu belangrijker en waardevoller dan ooit. De wet vraagt om een intensieve dialoog met de samenleving, waarbij burgers, bedrijven en organisaties al in een vroeg stadium actief worden betrokken bij plannen die hun leefomgeving gaan veranderen. Deze vroege participatie heeft niet alleen als doel om draagvlak te creëren, maar kan ook leiden tot snellere, doordachtere besluiten, waarbij langdurige bezwaarprocedures worden voorkomen. Het is een kans voor gemeenschappen om echt invloed uit te oefenen, maar ook een verantwoordelijkheid voor overheden om deze betrokkenheid zorgvuldig en betekenisvol vorm te geven. Zo groeit participatie uit tot meer dan een verplichting; het wordt een kans om samen de toekomst te ontwerpen – een kans voor co-creatie. 

Precies deze werkwijze is van grote meerwaarde geweest bij het project Centrumplan Muntendam. Muntendam is een dorp in de gemeente Midden-Groningen waar RYSE gevraagd is om het project naar het volgende niveau te tillen. Het dorp heeft al twee decennia lang te maken met een centrum met onbenut potentieel. Het dorp wil verder en de verhoudingen met de gemeente staan op scherp. Het dorpshuis, dé ontmoetingsplek van het dorp, is verouderd en aan vervanging toe en het voormalig gemeentehuis is toe aan een nieuwe relevante invulling. 

Het gebied biedt kansen voor woningbouw en heeft de potentie om legio functies en voorzieningen bij elkaar brengen. Het concept: een cluster van welzijns-, woon- en zorgfuncties met het dorpshuis als hart. 

 

De inwoners als ambassadeur 

De kracht van dit project lag in de nauwe betrokkenheid van het dorp bij de planvorming. Vanaf het begin was de inbreng van bewoners cruciaal. RYSE leidde een co-creatieproces waarin jong en oud hun stem lieten horen. Wat begon als een leeg canvas, groeide dankzij workshops en dorpsavonden uit tot een plan waarin de dromen van de bewoners centraal staan. Door deze samenwerking voelen de inwoners zich eigenaar van het project, wat heeft geleid tot een breed gedragen succes. 

 

Succesfactoren voor co-creatie 

Een centrumontwikkeling met een dorpshuis is bij uitstek een project om intensief samen te werken met de omgeving. Maatschappelijk vastgoed of projecten die direct invloed hebben op het welzijn van de omgeving zijn gebaat bij een goed doordacht co-creatie proces. Het is altijd maatwerk, maar wij hebben de vier belangrijkste lessen uiteengezet. 

IVVD Co-creatie creëert: van betrekken naar beleven 1

Kaders

Betrokken werkgroep

Zorg dat je een betrokken en gevarieerde groep mensen bij elkaar brengt. Doe een uitgebreide stakeholders-analyse en ga in gesprek met de prominente figuren uit de omgeving. Denk ook na over de verhouding tussen de toekomstige gebruikers van je project en mensen die nabij het project wonen. Maak eventueel onderscheidt tussen de werkgroepen en thema’s en benoem ieders belangen. Omarm de verschillen!

IVVD Co-creatie creëert: van betrekken naar beleven 2
Visuele voortgang

Gebruik plattegronden, schetsen en maquettes. Laat zien wat bepaalde keuzes voor invloed hebben op het de omgeving. Voor dit project werkten we samen met een architectenbureau dat na elke sessie de opgehaalde feedback direct verwerkte. Op deze manier startte elke volgende sessie met een uitgewerkt resultaat en was duidelijk waar nog keuzes gemaakt moesten worden. 

IVVD Co-creatie creëert: van betrekken naar beleven 3
Praktisch en nuttig

Vaak vinden de bijeenkomsten op avonden plaats. Zorg dat het iets oplevert. Maak het zinvol en nuttig. Geef aan wat je wil bereiken die avond en wat de invloedsfeer is van de groep. Ga niet te lang in op technocratische zaken en geef geen lange presentaties. Pas praktische & creatieve werkvormen toe om alle wensen te verzamelen. Leg heldere keuzes voor en laat de groep onderbouwen. Bovenal, zorg dat de mensen een leuke avond hebben! 

IVVD Co-creatie creëert: van betrekken naar beleven 4
Zet een extra stap

Mogelijk is jouw organisatie nog niet volledig ingericht op co-creatie. Zet daarom een stap extra en overtuig je collega’s en partijen waar je mee samenwerkt om mee te doen. Dan krijg je meer voor elkaar. Betrek bijvoorbeeld de inkoopafdeling om te onderzoeken of je co-creatie kan toepassen in de selectie van je architect

De rol van RYSE

Bij RYSE zijn we er trots op dat we dit project mogen begeleiden. Onze rol gaat verder dan het projectmanagement; we zorgen ervoor dat alle betrokkenen zich gehoord en begrepen voelen. Door onze ervaringen met co-creatie weten we hoe belangrijk het is om iedereen actief bij het proces te betrekken. We geven richting waar nodig, maar laten de gemeenschap de belangrijkste keuzes maken. Dit heeft geleid tot een breed gedragen plan, waar niet alleen de bewoners van Muntendam trots op zijn, maar waar ook toekomstige opdrachtgevers inspiratie uit kunnen halen.

IVVD Co-creatie creëert: van betrekken naar beleven 5
DE UNIE ARCHITECTEN

Meer weten?
Neem dan contact op met Colin Spiegelaar | [email protected] | 06 34 62 81 87