/ verbindend in maatschappelijk vastgoed
IVVD trendradar vastgoed header blauw corporaties unsplash
Gemeenten Woningcorporaties
Artikel

Trendradar Corporatievastgoed: Duizendpoot binnen het publieke vastgoed

20 maart 2025

Woningcorporaties staan voor enorme uitdagingen! Niet alleen moet er de komende jaren flink worden bijgebouwd, er ligt ook een stevige onderhouds- en verduurzamingsopgave. En er zal gewerkt moeten worden aan leefbare, gezonde en veilige wijken en buurten. Een goede balans tussen de opgaven en de middelen in de sector is daarom van groot belang. De leningen en investeringen zijn de afgelopen jaren omhooggeschoten, net als de rente. De rente-uitgaven stijgen hierdoor fors. Nieuwe oplossingsrichtingen en innovaties zijn hard nodig om ondanks het moeilijke financiële klimaat aan alle maatschappelijke opgaven te kunnen blijven voldoen.

Trendradar Illustratie Corporatiesvastgoed

Bouwopgave 

Het bouwtempo moet flink omhoog. Op de Woontop van december hebben kabinet, woningcorporaties en gemeenten extra maatregelen afgesproken om te zorgen dat vanaf 2029 structureel 30.000 nieuwe sociale huurwoningen per jaar worden gebouwd. Om dit mogelijk te maken worden belemmerende regels en procedures geschrapt. De afspraken zijn het startpunt voor intensievere samenwerking. Critici wijzen er echter op dat belangrijke obstakels zoals financiering en regelgeving grotendeels onopgelost blijven. 

Quote icoon

‘We hebben te weinig woningen en dat ontwricht aan alle kanten. De urgentie is echt extreem groot’

IVVD Trendradar Corporatiesvastgoed Rob Haans

Nationale Prestatieafspraken 

De bijdrage van woningcorporaties aan de volkshuisvesting is vastgelegd in de Nationale Prestatieafspraken 2025-2035. Een herijking van de afspraken uit 2022. Naast de ambitie om vanaf 2029 structureel 30.000 woningen te bouwen, zijn er afspraken gemaakt om te komen tot een verantwoorde huurstijging en een verbetering en verduurzaming van de woningvoorraad. Ook de verantwoordelijkheid voor leefbare wijken is in de afspraken vastgelegd.  

Solidariteit en samenwerking 

Woningcorporaties zijn samen verantwoordelijk voor de landelijke opgaven. Het principe van solidariteit en samenwerking is vastgelegd in de Governancecode van Aedes en de VTW. In de praktijk betekent dit dat corporaties over de grenzen van hun eigen gemeente of werkgebied heen moeten kijken. Afgesproken is dat corporaties met voldoende middelen zich inspannen om de opgaven aan te pakken van corporaties die financieel niet in staat zijn om alle opgaven uit te voeren. Dit zal de komende jaren verder vorm moeten krijgen en zal tot de nodige discussies leiden. 

Financiering is struikelblok 

Een van de grootste bottlenecks voor ‘betaalbare woningbouw’ is het gebrek aan financiële middelen. Het kabinet heeft weliswaar extra geld gereserveerd, maar het totale budget van 12,5 miljard euro lijkt ontoereikend. Gemeenten worden opgeroepen om 50% van het tekort op bouwprojecten te financieren, vooral voor projecten met betaalbare huur- en koopwoningen. Veel gemeenten hebben echter al aangegeven dat zij dit financieel niet kunnen dragen. Dit zet de haalbaarheid van de plannen verder onder druk. 

Betaalbare grondprijzen 

Een ander struikelblok voor betaalbare woningbouw is het gebrek aan betaalbare grond. Het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening onderzoekt samen met Aedes en de VNG of algemene richtlijnen voor de bepaling van een sociale grondprijs uitkomst bieden. Dit vraagt onder andere om een intensivering van de samenwerking tussen gemeenten en woningcorporaties. 

Quote icoon

’Geld zit verborgen in stenen. Als corporaties dat liquide kunnen maken, hoeven ze minder te lenen’

IVVD Trendradar Corporatiesvastgoed Leon Bobbe

Stijgende rente-uitgaven 

Door stijgende rente-uitgaven komt de financiering van corporaties verder onder druk te staan. Het WSW prognotiseert een stijging van de jaarlijkse rente-uitgaven van 2,4 miljard in 2023 naar 4,1 miljard euro in 2028. Een stijging van 70%. Eerder gemaakte berekeningen op basis van lagere rentes moeten daardoor worden bijgesteld.   

Corporaties moeten daarnaast steeds meer vennootschapsbelasting (vpb) betalen. De Vpb neemt toe tot 36% van het operationeel resultaat. Geld dat beschikbaar is om extra onderhoud uit te voeren en nieuwbouwprojecten te financieren wordt hierdoor ruim een derde minder.

Beter benutten voorraad 

Woningcorporaties kunnen in de komende tien jaar 170.000 extra woonruimten realiseren door hun bestaande woningen beter te benutten. Beter benutten kan bijvoorbeeld door optoppen, transformeren, woningsplitsing of andere vormen waarin een nieuwe woning kan worden verhuurd. De VNG gaat in samenwerking met Aedes de modelverordening huisvestingswet in 2025 herijken, om zodoende het beter benutten te faciliteren. 

Quote icoon

‘Corporaties zullen meer dan ooit rekening moeten houden met het toenemende aantal eenpersoonshuishoudens’

IVVD Trendradar Corporatiesvastgoed Saar Spanjaard

Veranderende vraag 

Er moeten veel meer kleine woningen worden gebouwd: niet alleen in de stad, maar ook op het platteland. Het aantal eenpersoons-huishoudens groeit zo sterk dat de focus op grote huizen achterhaald is. Meer aandacht voor de veranderende woonvraag van senioren is daarnaast ook van belang. Door de vergrijzing in Nederland is er een groeiende behoefte aan geclusterde woonvormen en zorggeschikte woningen.  

Quote icoon

‘Met goede gebouwen kunnen we bijdragen aan het vormen van een gemeenschap’

IVVD Trendradar Corporatiesvastgoed Amarens van der Meulen

Ontmoetingsgericht bouwen 

Alledaagse, spontane ontmoetingen zijn essentieel voor sociale netwerken in de buurt. Mensen komen elkaar tegen en helpen elkaar. Dit zorgt voor betere buurten en sterkere gemeenschappen en gaat eenzaamheid onder huurders tegen. Bij het ontwikkelen van nieuwe wijken en wooncomplexen moeten corporaties meer oog hebben voor dit sociale aspect. Zodoende kunnen ze de bouwopgave benutten om socialere buurten te creëren. 

Bouwen voor middenhuur 

Corporaties mogen en kunnen weer meer bouwen voor middenhuur. Dat is vastgelegd in de NPA. Afgesproken is dat corporaties tot en met 2030 50.000 middenhuurwoningen bouwen. Daarmee is 1 op de 6 te realiseren nieuwbouwwoningen dus een middenhuurwoning. De nieuwe Eurocommissaris voor Energie en Wonen Dan Jørgensen wil daarnaast meer borging mogelijk maken voor middenhuur. Corporaties kunnen in dat geval goedkoper geld lenen voor de bouw van middenhuurwoningen. De  IVBN, koepelorganisatie voor institutionele beleggers, ziet hierin nog wel oneerlijke concurrentie. Hiervoor zal een oplossing gezocht moeten worden.  

Onderhoud 

De uitgaven van corporaties voor onderhoud en verbetering zijn de afgelopen jaren fors gestegen tot een bedrag van 10,5 miljard euro. Dat is twee keer meer dan de uitgaven voor nieuwbouw. Het gevolg hiervan is mede dat commerciële investeerders instappen. Steeds meer onderhoudsbedrijven worden opgekocht door bedrijven in private equity. Hierdoor kunnen de kosten omhoogschieten. De winsten die deze bedrijven maken komen vervolgens niet ten goede aan de corporaties of huurders. Een ontwikkeling die scherp in het oog gehouden moet worden.  

Verduurzamingsopgave 

In de NPA zijn ook afspraken vastgelegd over de verduurzaming van bestaand vastgoed. Zo blijven corporaties onverminderd inzetten op een uitfasering van alle E, F en G-labels voor het eind van 2028. Isolatie moet daarnaast zorgen voor een reductie van de warmtevraag. De aanleg van warmtenetten loopt momenteel vertraging op door vertraagde wetgeving in relatie tot warmtenetten. Ook wordt de uitrol van warmtepompen in sommige regio’s lastiger als gevolg van netcongestie. Het Rijk stelt samen met woningcorporaties, gemeenten en netbeheerders een leidraad op om corporaties te helpen met netbewust verduurzamen.  

Quote icoon

‘De impact van netcongestie wordt groter, maar er zijn gelukkig steeds meer oplossingen’

IVVD Trendradar Corporatiesvastgoed Boaz de Boer

Oplossingen voor netcongestie 

Netcongestie vormt inmiddels een flinke bedreiging voor de woningbouw, al zijn er oplossingen om bouwprojecten toch door te laten gaan. De makkelijkste oplossing is woningen realiseren die weinig energie verbruiken door goede isolatie en energiezuinige installaties. 

Zonnepanelen en windturbines kunnen hierbij voorzien in de eigen stroomvoorziening en accu’s kunnen worden gebruikt voor de opslag van opgewekte energie. Goede sturing op de stroomvraag door lokale samenwerkingsverbanden en gezamenlijke initiatieven van groot- en kleinverbruikers kunnen bovendien zorgen voor beter en effectiever gebruik van het net.  

Quote icoon

‘Rekenen met CO2 is nog een blinde vlek voor veel corporaties. Daar valt nog een wereld te winnen’ 

IVVD Trendradar Corporatiesvastgoed Letty Reimerink

Biobased Bouwen 

Biobased bouwen en biobased renoveren staat bij veel corporaties nog in de kinderschoenen. Toch zijn er steeds meer corporaties die hierbij de samenwerking zoeken in testprojecten. Voor meer informatie over de kansen en uitdagingen van biobased bouwen kunnen corporaties terecht bij Building Balance. Deze non-profit organisatie stimuleert het gebruik van biogrondstoffen in de bouw onder de noemer: van Land naar Pand. Samen met de ministeries van LVVN, VRO, KGG en I&W voert Building Balance de Nationale Aanpak Biobased Bouwen (NABB) uit.  

Quote icoon

‘De analysefase van bouwprojecten kunnen we flink inkorten door gebruik te maken van data-technologie en AI-toepassingen’

IVVD Trendradar Corporatiesvastgoed Stefan van hoef

Kansen digitalisering en AI 

Woningcorporaties kunnen sneller, beter en makkelijker sturen op het vastgoed met gebruik van data-analyse en AI-technieken. Beslissingen over bouw- en renovatieplannen worden daarmee evidence-based genomen. In de sector zijn er nu nog grote verschillen waarneembaar tussen corporaties; waar de een nog aan de vooravond staat, lopen anderen voorop. Er zijn zelfs al corporaties die met satellietdata en drones het vastgoed scherper in beeld brengen. Immers: hoe meer data in beeld, hoe scherper er gestuurd kan worden op kwaliteit en efficiëntie. 

Logo Trendradar Corporatiesvastgoed

Trendradar Corporatiesvastgoed 2025

De Nationale Trendradar Corporatievastgoed 2025 is samengesteld op basis van gesprekken met bestuurders van woningcorporaties en andere professionals uit de vastgoedsector. In de trendradar belichten wij de grootste gemene deler trends waarmee woningcorporaties nu te maken hebben of gaan krijgen.