Een subsidiepot van 345 miljoen euro staat klaar voor de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed in Nederland in 2025. Vanaf 2 juni kunnen weer aanvragen worden ingediend en daarbij geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Voor maatschappelijke organisaties is het dus zaak om in kaart te brengen of hun vastgoed in aanmerking komt voor deze subsidie, om vervolgens de subsidieaanvraag correct en accuraat op te stellen. Veel organisaties vinden dit nog lastig. Het is niet altijd helder wie hiervoor verantwoordelijk is binnen de organisatie en hoe dit traject vormgegeven moet worden. Gevolg: de subsidie wordt niet of onvolledig ingediend of de indieningstermijn is alweer verlopen op het moment dat het onder de aandacht komt. En zo is een mooie kans verkeken.
Vanuit overheden wordt er wel een helpende hand geboden, maar ook die ondersteuning is lang niet altijd voldoende. En in hoeverre kan of mag die ondersteuning ook gaan? Conclusie: veel goede plannen en initiatieven om te helpen, maar de verbinding tussen de partijen en de coördinatie mist.
SubsidieGezocht biedt uitkomst. Als verbinder ontzorgen we organisaties bij de DUMAVA-subsidieaanvraag, zodat die zich volledig kunnen richten op de voorbereiding en uitvoering van het verduurzamingsproject. We dienen de subsidieaanvraag overigens in op basis van no cure no pay. Opdrachtgevers betalen ons pas als de subsidie daadwerkelijk op de rekening staat. En, we onderzoeken ook altijd de mogelijkheden voor aanvullende cofinanciering.
Kortom, wij nemen het risico op ons. Voor maatschappelijke organisaties is er daarmee geen enkele reden te bedenken om niet voor die DUMAVA-aanvraag te gaan. Duurzaam vastgoed is immers fijner voor de gebruikers, beter voor het milieu en beter voor de exploitatielasten. Een win win win-situatie dus.
De spelregels voor de aanvraag van een DUMAVA-subsidie zijn dit jaar wel een beetje aangepast. Zo krijgen amateursportverenigingen nu ook toegang tot de subsidiepot. Verduurzamingsmaatregelen voor monumentale panden, zoals kerken, worden voortaan onder bepaalde voorwaarden ook voor 40% subsidiabel, en de maximale projectkosten voor de subsidie bedragen dit jaar 200 euro per vierkante meter gebruikersoppervlak. De subsidiepot is overigens met 345 miljoen euro minder goed gevuld dan vorig jaar toen er 450 miljoen euro in zat: er is dus een kleinere taart te verdelen.
De eerste rondes van de DUMAVA-subsidie in 2022 en 2023 waren een groot succes. In beide rondes was binnen één dag de openstelling overtekend. In 2024 was er extra budget, maar is niet alles benut. Dat willen we dit jaar voorkomen dus roepen we organisaties op om deze kans met beide handen aan te pakken. Met onze ervaring en expertise kunnen we partijen hierin begeleiden. We kennen de weg in subsidie-land en denken graag mee. Wij weten waar we moeten beginnen en welke subsidieaanvragen kans van slagen hebben, maar ook hoe je het maximale uit een aanvraag haalt. Daarmee besparen we organisaties een hoop tijd en energie, die ze mooi in andere zaken kunnen steken.