ROC Friese Poort zet toon in circulair bouwen

| Door IVVD

ROC-friese-poort-400x250In december 2017 opende ROC Friese Poort een nieuwe onderwijslocatie in Leeuwarden. Het gebouw is 100% klimaatneutraal én circulair gebouwd. Op een schaal die ongekend is voor Nederland.

“Als ROC richten wij ons op studenten, dus op de toekomst”, zegt hoofd facilitair bedrijf Jaap van Bruggen. “Daarin staat duurzaamheid centraal.” Het thema is terug te vinden in de onderwijslocaties. Zo wilde ROC Friese Poort voor de opleidingen Uniformberoepen in Leeuwarden circulair bouwen.

“Hiervoor bestaan geen standaarden of keurmerken”, zegt Van Bruggen. “Je moet zelf op zoek naar materialen en grondstoffen die hergebruikt zijn. En vervolgens ga je na of ze voldoen aan normen voor veiligheid en kwaliteit.” Het ROC vormde met Wind Architecten Adviseurs een ontwerpteam dat ook naging hoe gebruikte materialen in de toekomst hergebruikt konden worden.

In 7 maanden gereed
“Het ontwerptraject was intensief”, zegt Van Bruggen. “Net als het enthousiasme over circulair bouwen bij alle betrokkenen, ook de aannemers en leveranciers. We merkten dat de markt graag aan de slag gaat met circulair bouwen.” Dankzij het intensieve voorwerk lag er een begin 2017 een goed uitgedacht ontwerp. Vervolgens kostte het slechts 7 maanden om het gebouw van 5.400 m2 neer te zetten. “Met ondersteuning van de SDE+ plaatsten we tot slot zonnepanelen.”

Score van 9,1
Op 7 december vond de officiële opening plaats van het onderwijsgebouw. Hoe circulair is het uiteindelijk geworden? “Een standaardnormering bestaat (nog) niet”, zegt Van Bruggen. “Maar volgens de nieuwe index CirculariteitsPrestatie Gebouw (CPG) scoort het een 9,1 op een schaal van 0 tot 10. Andere onderwijsgebouwen scoren volgens de index aanmerkelijk lager.”

ROC Friese Poort verzet ondertussen opnieuw de bakens. “Voor een andere locatie in Drachten willen we CO2-neutraal bouwen. In 2022 hopen we dat doel bereikt te hebben.”