Zoutoplossing in vloeren verduurzaamt woningen Ymere

| Door IVVD

Ymere - aardgasvrije proef-400x250Woningcorporatie Ymere doet in Amsterdam Noord tijdens grootschalige renovatie een proef met een nieuw en duurzaam materiaal: Phase Changing Material (PCM). Het materiaal kan warmte opnemen en afgeven. Het vormt samen met een warmtepompboiler een gasvrij vloerverwarmingssysteem.

Aardgasvrij alternatief
Ymere kijkt bij de renovatie naar aardgasvrije alternatieven. Zo heeft de woningcorporatie de woningen voorbereid op een toekomstige aansluiting op stadswarmte. Eric Schaaphok, projectontwikkelaar bij Ymere: “En we wilden nu al een proef doen met een aardgasvrij woningblok. “Na een zoektocht kwamen we uit op de PCM-vloeren. Onze leverancier plaatste cassettes met een zoutoplossing in de vloeren. Dit materiaal wordt afhankelijk van de omgevingstemperatuur vast of vloeibaar. Bij deze faseverandering neemt het warmte op of geeft het juist af.”

Gegevens monitoren
De PCM-vloeren zijn gekoppeld aan een warmtepompboiler. Sinds 5 maanden kunnen de bewoners van de proefwoningen de voordelen ondervinden. Zo houdt het PCM hun woonkamers op temperatuur zonder dat warmtepomp continu aan hoeft. De woningcorporatie vergelijkt het energieverbruik met de aanpalende woningen die nog gewoon een cv-installatie hebben. In de koude novembermaand zijn de PCM-woningen iets zuiniger. De komende tijd gaat Ymere meer gegevens verzamelen om te kijken hoe groot de energiebesparing echt is.

Grootschalige renovatie
De proef in 3 beneden- en 3 bovenwoningen is onderdeel van een grootschalige renovatie in de Van der Pekbuurt. In 2015 startte Ymere met de hoogwaardige renovatie van 172 woningen en 7 bedrijfsruimten. Als eerste tuindorp in Amsterdam-Noord is de Van der Pekbuurt een Rijksbeschermd stads- en dorpgezicht. Aan de buitenschil van de panden mocht Ymere daarom niet veel doen. Maar binnen veranderde des te meer. De gehele binnenkant is bijvoorbeeld met isolerende maatregelen ingepakt en alle installaties zijn vervangen.

“Dankzij de STEP-regeling konden we zo grondig te werk gaan”, aldus Schaaphok. “We hebben een sprong gemaakt van energielabel G naar A.”