950 zonnepanelen op gemeentekantoor en sporthal Winterswijk

| Door IVVD

Op de sporthal (het gebouw op de voorgrond) is plek voor 800 zonnepanelen, op het gemeentekantoor (achter) worden er nog eens 150 gelegd. © DG
Op de sporthal (het gebouw op de voorgrond) is plek voor 800 zonnepanelen, op het gemeentekantoor (achter) worden er nog eens 150 gelegd. © DG

Op de daken van het gemeentekantoor en de sporthal in Winterswijk worden voor de zomer zonnepanelen geplaatst. Daarmee wordt bijna de helft van de elektriciteitsbehoefte van het gemeentekantoor gedekt.

Op het gemeentekantoor van Winterswijk zelf is plek voor 150 zonnepanelen, omdat het resterende deel van het dak in beslag wordt genomen door de 175 panelen van bewoners. Deze wonen in tien appartementen op de bovenste verdieping van het gebouw en waren sneller met de plaatsing. Op de sport- en turnhal, aan de andere kant van het station, worden ongeveer 800 zonnepanelen geplaatst.

Hele dak
Volgens een woordvoerder van de gemeente Winterswijk is er inmiddels een begin gemaakt met de aanbesteding voor de plaatsing van zonnepanelen. Het voornemen om ze op het gemeentekantoor te plaatsen was al langer bekend, maar er moest nog worden uitgezocht of de sporthal ook sterk genoeg was om de extra last te dragen. “Constructief gezien is dat gebouw zo goed dat we het hele dak nagenoeg vol kunnen leggen.”

Duurzaamheid
Winterswijk wil met deze en andere maatregelen laten zien dat er aan duurzaamheid wordt gewerkt. Andere maatregelen zijn goedkope leningen voor inwoners om energiebesparende maatregelen te nemen (twee miljoen euro in vier jaar) en de ingebruikname van elektrische auto’s.