Amsterdam zuivert lucht met CityTrees

| Door IVVD

city_tree-400x225In 2018 start de gemeente een proef met acht CityTrees in de Valkenburgerstraat. De zuivering van één CityTree moet overeenkomen met de zuiverende werking van 275 bomen. De CityTree bestaat uit panelen van biotechfilters die de luchtkwaliteit in de Valkenburgerstraat meetbaar moeten verbeteren. De filters bestaan uit een bepaalde mossoort die fijnstof, stikstofoxiden en CO2-equivalenten absorbeert. CityTrees staan in meer Europese steden, waaronder in Parijs en Berlijn. Amsterdam is de eerste stad met een proefopstelling van acht panelen in één straat.

Wethouder Pieter Litjens (Verkeer en Vervoer): “De Valkenburgerstraat is en blijft een drukke straat. We willen ervoor zorgen dat de luchtkwaliteit hier verbetert. Ik ben benieuwd naar de uitkomsten van deze proef. Als het een succes is kan het ook bijdragen aan andere knelpunten in de stad op het gebied van luchtkwaliteit.”

Niet alleen de stad ziet dit als een mooie aanvulling op het bestaande groen. Een aantal grote organisaties, die opereren in de toeristische branche, geven onder de noemer WE A’DAM terug aan de stad door samen met Amsterdam CityTrees te plaatsen op andere luchtkwaliteitsknelpunten in de stad.

Wethouder Luchtkwaliteit Abdeluheb Choho: “Binnen het hele pakket aan maatregelen dat we nemen om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren past ook dat we continue blijven zoeken naar nieuwe en aanvullende acties. Alles wat helpt is welkom, omdat elke Amsterdammer recht heeft op schone lucht.”

Innovatieve IoT Technologie
Aan beide kanten van de Valkenburgerstraat komen vier CityTrees met een onderlinge afstand van 80 meter. De panelen zijn bijna drie meter breed en ruim vier meter hoog. Geïntegreerde Internet of Things (IoT)-technologie zorgt voor real-time omgevingsgegevens zoals temperatuur, luchtvochtigheid en uitgebreide prestatie- en statusinformatie van de CityTree. Deze informatie is voor iedereen af te lezen via een QR-code op de CityTree.

Knowledge Mile Park
De proef met de CityTrees valt onder ‘Knowledge Mile Park’, een gezamenlijk initiatief van bewoners, ondernemers, onderzoekers, studenten en de gemeente om onder andere de luchtkwaliteit op de route Amstelplein– IJtunnel door het toepassen van vergroening en duurzaamheidsmaatregelen te verbeteren. Om dit te bereiken wordt samengewerkt in een grootstedelijk Living Lab aan oplossingen voor een gezonde en sociale leefomgeving, klimaatbestendigheid en biodiversiteit worden daarbij gezamenlijk ontwikkeld, getest en getoond.