Amsterdamse Woningcorporaties winnen uitvraag rondom circulariteit

| Door IVVD

Bestaande woningen vormen verreweg het grootste deel van de stad. De stad ligt er immers al, kijk maar om je heen. Van alle bestaande woningen is 42 procent van woningcorporaties. Om woningcorporaties uit te dagen om met impactvolle, circulaire renovatieplannen te komen heeft de gemeente Amsterdam een prijsvraag uitgeschreven.

Gemeente schrijft wedstrijd uit
Amsterdam schreef een prijsvraag uit voor circulair renoveren en transformeren, met een prijzenpot van € 150.000. Het doel, plannen met schaalbaarheid, grootte en impact om versneld te verduurzamen. Deze uitdaging werd door 5 Amsterdamse woningcorporaties gretig opgepakt.

De Alliantie, Eigen Haard, Rochdale, Stadgenoot en Woonzorg dienden plannen in, samen met partners uit de markt vormen zij een consortium. De uitslag werd vrijdag 29 november bekendgemaakt. 3 plannen krijgen een bedrag van € 40.000, te gebruiken voor de uitvoering.

De Alliantie
Plan voor Molenwijk: garages ombouwen tot woningen en duurzaam gedeeld vervoer organiseren. Ook het ombouwen van de garages zelf gebeurt op een creatieve en democratische manier; bewoners worden bij hun ‘wijk van de toekomst’ betrokken.

Eigen Haard
Een showcase van wat er gevraagd is voor de wedstrijd. Met een bestaand programma en aanpak die circulair wordt gemaakt zoals werken met bio-based materialen. Met opruimcoaches en het organiseren van lokale vlooienmarkten worden zolders opgeruimd en spullen lokaal hergebruikt.

Stadgenoot en Hemubo
Hergebruik van kozijnen op 2 locaties. Gekeken wordt of het hergebruik van kozijnen en glas beter en dus duurzamer is dan het gebruikelijke slopen en recyclen. Bewoners kunnen met een QR-code de herkomst van de kozijnen zien.

Reacties van de winnaars
Joris van Maastrigt van Hemubo, betrokken bij project Stadgenoot, vertelt: “Wij brengen de motor op gang, en ik zie dat steeds meer mensen enthousiast zijn. Deze prijs is een mooie aanmoediging.”

Jurgen Klaassen van de Alliantie is dankbaar voor het gestelde vertrouwen. “We hebben een enorme verantwoordelijkheid als maatschappelijke organisatie. Daar handelen we naar. We gaan steeds zuiniger om met materialen, zo blijft duurzaamheid ook betaalbaar.“

Ilse van Andel van Eigen Haard zegt: “Opvallend is dat de plannen die in de prijzen vallen, ook het meest concreet zijn. Wij krijgen nu de mogelijkheid om de kennis in praktijk op te doen, we gaan kijken welke hobbels we daarin tegenkomen.“

De overige twee plannen krijgen € 15.000 als aanmoedigingsprijs.

Veel interesse
De corporaties reageren enthousiast op elkaar plannen en zijn nieuwsgierig naar elkaar oplossingen en methodes. Er is veel interesse over en weer. Ze zien elkaar als collega’s en niet als concurrenten. ‘Deze prijsvraag geeft versnelling in de processen’ aldus Pierre van Vliet van Rochdale.

Vervolg
De begeleiding van de wedstrijd was in handen van C-creators, een stichting die zich inzet voor circulair bouwen in de metropoolregio Amsterdam. Gemeente Amsterdam is de initiatiefnemer en opdrachtgever van dit traject. De geleerde lessen en inzichten worden gedeeld in het kader van circulaire bouw in binnen- en buitenland.

Delen is vermenigvuldigen
In het kader van delen is vermenigvuldigen publiceerde de gemeente Amsterdam het juryrapport van haar prijsvraag ‘op weg naar een circulaire stad’. Met een uitleg van de uitdagingen, aanpak en de beoordelingen per woningcorporatie. Dit alles naast een voorwoord van de wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling & Duurzaamheid.