Assetmanagement: te moeilijk en te exclusief?

| Door IVVD

Frank van Eerden, woningcorporatie Domijn – Assetmanagement is al jaren ‘hot’. Je kunt geen seminar of woningcorporatiedag bezoeken of assetmanagement staat wel als thema op de agenda. Vanwaar deze aanhoudende aandacht? Is assetmanagement belangrijk? Natuurlijk.

Frank_van_EerdenAssetmanagement is al jaren ‘hot’. Je kunt geen seminar of woningcorporatiedag bezoeken of assetmanagement staat wel als thema op de agenda. Vanwaar deze aanhoudende aandacht? Is assetmanagement belangrijk? Natuurlijk. Is het nieuw? Niet echt, we hebben het er immers al jaren over. Komt het omdat assetmanagement complex is? Daarover kun je van mening verschillen. Dat wil zeggen: voor de gemiddelde vastgoedprofessional is de theorie wel helder. De rest van de organisatie is hiervan over het algemeen minder op de hoogte. Feit is dat het laten slagen van de theorie in de praktijk nog steeds een behoorlijke opgave blijkt te zijn waarover we lang kunnen (na)praten. En dat is interessant? Jazeker: razend interessant! Dusdanig interessant dat het heel misschien een beetje zo zou kunnen zijn dat we er (te) interessant over praten waardoor we het (te) moeilijk houden en dat assetmanagement hierdoor (te) exclusief blijft. Als dit zo is, kan een onderwerp lang ´hot´ blijven en hebben we een mooie uitdaging te pakken: het onderwerp laten afkoelen zodat de soep door iedereen gegeten kan worden. Een poging.

Kompas van integrale vastgoedsturing
Als onderdeel van Integrale Vastgoedsturing geldt Assetmanagement als tactisch schakelpunt tussen Portefeuillemanagement (de koers) en het Propertymanagement (de uitvoering). Tot zover niets nieuws. De vraag is echter: hoe zorgen we ervoor dat het werkt? Van assetmanagement wordt verwacht dat het laat zien waarom welke beslissingen worden genomen ten aanzien van vastgoedobjecten in relatie tot de totale vastgoedportefeuille. Een uitdagende taak om de grote hoeveelheden aan vastgoedinformatiestromen te kanaliseren zónder het overzicht te verliezen. Assetmanagement is hiermee het kompas van Integrale Vastgoedsturing. Het houdt de koers in de gaten en komt met voorstellen om op koers te blijven. Een kompas heeft echter weinig waarde wanneer zo’n koers ontbreekt. Maar ook niet wanneer men niet weet hoe het kompas gelezen moet worden om de juiste koers aan te houden.

Organisatietalent als assetmanager
Assetmanagement is een continu proces dat door alle lagen van de organisatie loopt en dus begeleid moet worden. Hier komt de assetmanager in beeld. Het profiel? Meer een organisatietalent dan een inhoudelijk expert. Daar waar het organisatietalent het overzicht behoudt en voor de inhoud een beroep doet op collega’s, verzuipt de inhoudelijk expert in de immer groeiende informatiestroom. Hoewel assetmanagement dus een organisatieaangelegenheid is, is het succes ervan wel degelijk afhankelijk van de assetmanager. Hier komt een flinke dosis gezond boerenverstand en proactief handelen bij kijken, die zich niet laat vatten in modellen, theorie of een blauwdruk. Kortom, de continue route voor succesvol assetmanagement: beginnen, vallen en opstaan!

Sleutel tot succes
De grootste uitdaging is om assetmanagement overzichtelijk te houden en uitlegbaar te maken. Niet alleen tussen assetmanagers onderling, maar binnen de gehele organisatie. Alleen met klare taal verbindt assetmanagement de strategie met de uitvoering en andersom. Wanneer je als assetmanager hierin slaagt heb je de sleutel in handen voor succesvolle Integrale Vastgoedsturing. Als assetmanagement op deze wijze alsnog ‘hot’ blijft: prima!

Frank van Eerden maakt als portefeuillemanager onderdeel uit van het team Vastgoedsturing bij woningcorporatie Domijn te Enschede. Naast zijn werkzaamheden bij Domijn is hij als zelfstandige inzetbaar.