Bouw middenhuur woningen voor doorstroming uit sociale huur

| Door IVVD

Stadgenoot is gestart met de bouw van 38 middenhuur- en 26 koopwoningen op kavel 8 op Oostenburg in Amsterdam. De middensegment huurwoningen zijn speciaal bestemd voor mensen die een sociale huurwoning achterlaten. Zo bevordert Stadgenoot de doorstroming op de sociale huurmarkt. De koopwoningen staan in de verkoop.

Patrick Barské, directeur Vastgoed en Ontwikkeling Stadgenoot: “Oostenburg is een geweldig ontwikkelgebied binnen de ring. Er komen hier bijna 1800 nieuwe woningen, waarvan Stadgenoot er 562 voor zijn rekening neemt. Dit wordt een levendige wijk, met ruimte voor de meest uiteenlopende groepen mensen, dus met sociale huur en koopwoningen. De opbrengst van het commerciële deel investeren we in sociale woningbouw in Amsterdam Noord, Zuidoost en Nieuw-West.”

Vier panden, 64 woningen
De vier panden krijgen een industriële uitstraling, met elk een eigen karakter, een eigen gevel, een eigen kleur en een eigen stijl. De achterkanten worden verenigd door een binnenhof. De gebouwen gaan er vanaf de straat allemaal anders uitzien, met verschillende hoogtes en breedtes. Zo wordt het gebouw op de hoek bij het INIT-gebouw voorzien van een zwarte gevel, met zware stalen kaders. Als variatie wordt er daarnaast een heel klein pand gerealiseerd, dat geheel uit beton zal bestaan, als contrast met de panden ernaast. Het volgende pand heeft rode/oranje bakstenen en stalen raamkaders. Het hoekpand krijgt wisselende ritmes in het metselwerk. Dit wordt het hoogste gebouw, hoger dan het daarnaast gelegen Parkeerhuis dat begin dit jaar is opgeleverd.

Ongedeelde stad in het klein
De bouw van deze woningen draagt bij aan Oostenburg als ongedeelde stad in het klein: een mooie mix van sociale, middensegment en vrije sector huurwoningen, koopappartementen, zelfbouwwoningen, ontspanningsplekken en horeca en bedrijvigheid.