C3 Living bouwt tijdelijke studentenwoningen in Maastricht

| Door Klementine Vis

In de Maastrichtse wijk Randwyck komen 126 prefab studentenwoningen. Het is de bedoeling dat de bouwpakketwoningen vóór volgend jaar september geplaatst worden. De appartementen komen te staan op het terrein van de Universiteit Maastricht, op de plek van de oude sporthal van de universiteit, tussen de Oeslingerbaan en de Sorbonnelaan. Dat is pal naast het terrein waar tien jaar geleden de bouw van een grote campus werd afgeblazen.

De studentenwoningen komen in Randwyck op het veldje rechts van de rotonde, die links in beeld te zien is. Foto: Your Captain Luchtfotografie.

Kamers
Het gaat om bouwpakketten bestaande uit éénpersoonskamers van zeventien vierkante meter groot, met keuken, badkamer en toilet. De kamers zullen in twee lagen gestapeld worden. De huurprijs zal volgens fabrikant C3 Living uit Panningen rond de vierhonderd euro liggen. Het bedrijf uit Noord-Limburg bouwt de woningen in Panningen, waarna ze in Maastricht in elkaar gezet worden.

C3 Living tekende eind vorig jaar in op een vraag van de gemeente Maastricht aan ontwikkelaars om zich aan te melden voor de levering van tijdelijke woningen. De gemeente becijferde dat voor dit jaar en volgend jaar 724 extra tijdelijke woningen nodig zijn in Maastricht voor speciale doelgroepen. Daarvan zouden er 375 nodig zijn om studenten in Randwyck te huisvesten.

Leegstand
Wethouder Vivianne Heijnen gaf in december vorig jaar aan dat er niet structureel bijgebouwd gaat worden „omdat later weer leegstand dreigt.” Het voordeel van tijdelijke behuizingen zoals de studentenwoningen in Randwyck is dat er geen aanpassing voor het bestemmingsplan nodig is. De tijdelijke huizen, die snel op te bouwen zijn, mogen maximaal tien jaar op één plek staan.

C3 Living, een dochter van het maatschappelijk bedrijf Rendiz, zegt in gesprek te zijn met woningcorporaties voor de exploitatie en verhuur van de studentenwoningen.

Tekort
De 126 prefab kamers zijn lang niet voldoende om aan de groeiende vraag naar studentenkamers in Maastricht te voldoen. Sinds 2017 kent Maastricht een flink tekort aan studentenkamers, door de sterke groei van het aantal (internationale) studenten.

Bron: Dagblad De Limburger