CBS en gemeente Venlo beginnen Urban Data Center

| Door IVVD

cbs-logo-pngHet Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de gemeente Venlo gaan gezamenlijk regionale en lokale data verzamelen, analyseren en presenteren binnen het CBS Urban Data Center/Venlo. Deze nieuwe organisatie gaat data effectiever inzetten voor de samenleving: burgers, bedrijven, instellingen en de overheid krijgen met de data vanuit het Urban Data Center (UDC) meer inzicht in wat er feitelijk in de gemeente Venlo gebeurt.

Het CBS UDC/Venlo gaat op 19 april van start met het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst door directeur-generaal Tjark Tjin-A-Tsoi van het CBS en wethouder Economische Zaken Stephan Satijn van de gemeente Venlo. Het CBS heeft al UDC’s met de gemeenten Eindhoven, Heerlen en Groningen.

Smart City
De samenwerking past in de ambitie van Venlo om zich te ontwikkelen tot een smart city. Wethouder Stephan Satijn: ‘Met Smart City doen we als lokaal bestuur meer met allerlei data van gemeente, burgers, bedrijven en bezoekers. Een centrumgemeente als Venlo moet sowieso op allerlei gebied beleid uitstippelen. Dan zijn lokale en regionale gegevens onmisbaar. Door het UDC kunnen we veel doelgerichter te werk gaan. De gemeente Venlo is daardoor nog beter voorbereid.’

Faciliteren
Tjark Tjin-A-Tsoi, directeur-generaal van het CBS: ‘Data op regionaal en lokaal niveau zijn essentieel voor gemeentebesturen om gefundeerde beslissingen te nemen, zeker nu steeds meer overheidstaken bij gemeenten komen te liggen. Binnen het CBS Urban Data Center/Venlo faciliteren we de gemeente bij het verzamelen en analyseren van gedetailleerde data. Die informatie is ook weer interessant voor andere gemeenten.’

Meer inzicht
Binnen het CBS Urban Data Center/Venlo gaan onderzoekers van het CBS en de gemeente samen aan de slag met data over zowel het sociale als het economische domein. De gemeente hoopt via het UDC meer inzicht te krijgen in bijvoorbeeld het opleidingsniveau van de inwoners, vervoersbewegingen en de economische waarde van bedrijven in Venlo. Naast kennis over het verzamelen en analyseren van dit soort data, brengt het CBS ook expertise in op het gebied van onder meer data-infrastructuur, het waarborgen van privacy en het bewaken van datakwaliteit. Het CBS Urban Data Center/Venlo wordt gevestigd in het Stadskantoor van de gemeente Venlo.

Vierde Urban Data Center
Het CBS Urban Data Center/Venlo is het vierde Urban Data Center van Nederland. Eind september openden CBS en de gemeente Eindhoven het eerste. Daarna volgden UDC’s in de gemeenten Heerlen en Groningen. Het CBS is met verschillende andere gemeenten in gesprek over het openen van een UDC.