Check snel uw wettelijke verplichtingen rond energiebesparing

| Door IVVD

Wetchecker_400x250Van de Wet Milieubeheer tot energielabel C voor kantoren. Ondernemers moeten aan verschillende verplichtingen voldoen om energie te besparen. Maar welke zijn dat? Vanaf 21 november kan dat binnen 5 minuten in kaart worden gebracht met de online Wetchecker Energiebesparing.

Het kabinet wil dat iedereen in Nederland bijdraagt aan energiebesparing. Ook ondernemingen. Ze moeten bijvoorbeeld vanwege de Wet Milieubeheer energiemaatregelen uitvoeren die zich binnen 5 jaar terugverdienen. Het Rijk wil bedrijven inzicht geven in deze en andere wet- en regelgeving.

Onafhankelijk en niet-commercieel
De Wetchecker Energiebesparing is onafhankelijk en niet-commercieel. Dat maakt het online instrument uniek. Het geeft niet alleen een geïntegreerd overzicht van verplichtingen op het gebied van energiebesparing. De regelhulp laat ook in heldere taal zien hoe je daar als ondernemer aan kunt voldoen. Dat is belangrijk, want hier controleren gemeenten op in het kader van de Wet Milieubeheer.

Meerkeuze vragen
Met de Wetchecker Energiebesparing doorlopen ondernemers in 5 minuten een aantal meerkeuzevragen. Daaruit volgt een advies dat past bij hun energieverbruik, de omvang en omzet van hun organisatie. Dit advies kan worden opgeslagen of per e-mail worden gestuurd naar een expert zoals een energieadviseur of -coördinator. De expert bekijkt vervolgens wat de uitslag inhoudt voor de specifieke situatie van de onderneming. De Wetchecker Energiebesparing verwijst daarbij naar relevante, juridische informatie om verder te oriënteren.

Verschillende regelingen
Het mooie van de Wetchecker Energiebesparing is dat het regelingen van de betrokken ministeries combineert. Het gaat om het Activiteitenbesluit en de erkende maatregelen (EML), het minimale energielabel C voor kantoren in 2023, het energielabel Utiliteitsbouw op transactiemomenten en de energieaudit voor grote bedrijven.

Aan de slag?
Wilt u snel inzicht in uw energiebesparingsverplichtingen en geld besparen op energie? Ga vandaag nog aan de slag met de Wetchecker Energiebesparing.
De Wetchecker energiebesparing is ontwikkeld door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W), het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).