Circulaire bouwers voor Drentse Proeftuin bekend

| Door IVVD

Woensdag 27 november vond in De Nieuwe Kolk in Assen de finale plaats van Drenthe Woont Circulair. 10 consortia presenteerden aan de vakjury onder leiding van innovator Thomas Rau en geadviseerd door 2 kinderjuryleden hun visie op circulair bouwen en wonen. De inzet: een plek in de Drentse Proeftuin om samen met de 8 Drentse corporaties hun visie daadwerkelijk te realiseren. En zo samen te leren door te doen.

De 10 consortia gaven een zeer gevarieerd beeld. Voor het ene consortium is de natuur de bron van inspiratie voor het ontwerp. Voor de ander de techniek, compleet met inzet van sensors voor zorg aan huis en slim energiegebruik. Andere plannen gaan uit van gezondheid in de woning, stellen de eindgebruiker centraal of zetten in op lokale cultuur die is geïnspireerd op brinkdorpen.

Volgens de jury was de selectie van 6 winnaars geen makkelijke keuze. “Wat we vandaag hebben gedaan, is geen klassieke prijsvraag. Wat gehonoreerd wordt, moet nog gerealiseerd worden. Daarom geven we vandaag entreetickets weg voor de Drentse Proeftuin. En hebben we gekeken naar wat de moeite waard is om te laten groeien. Daarbij hebben we gezocht naar iets wat er nog niet is: iets totaal nieuws, radicaals of verfrissend. Denk hierbij aan een consortium met niet voor de hand liggende samenwerkingspartners, zoals een bioloog met een sloopbedrijf. Of het radicale idee waarbij de woningcorporatie geen eigenaar meer is van het vastgoed: verhuren als dienst.”

De 6 winnende consortia die samen met de corporaties gaan bouwen zijn:

  • Circulair Toekomst Consortium
  • Dit is Thoes
  • Het Consortium
  • Trias Argentariae
  • Drenthe woont natuurlijk circulair
  • 3 CIRCLES

Bij deze consortia zijn circa 25 bedrijven aangesloten. De komende weken worden de consortia gekoppeld aan de corporaties. Nog voor het eind van dit jaar zijn deze matches bekend, zodat zij in januari van start kunnen met het ontwerpproces voor de circulaire woningen. Hierbij worden zij ondersteund door diverse partners, waaronder Bouwend Nederland, Techniek Nederland, de NVBU en het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie. In 2021 zal er op meerdere plekken in Drenthe circulair gebouwd worden.

Geen afvallers
In totaal hebben 31 consortia een visiedocument ingeleverd. Hierbij zijn 175 bedrijven uit Drenthe en daarbuiten betrokken. Drenthe Woont Circulair wil deze 25 partijen graag betrokken houden. Jaap Boekholt, directeur-bestuurder van De Volmacht en woordvoerder namens de 8 corporaties: “Wij willen graag alle partijen bij onze Drentse Proeftuin blijven betrekken. Dit gaan we doen in de vorm van Proeftuinlabs, met als doel het delen van kennis en ervaring. Want zo kunnen we de transitie naar een circulaire bouweconomie versnellen.”