Congres: gemeentelijk vastgoeddag 2024

De kracht van kennisdeling!

17 oktober

Landgoed de Horst, Driebergen

1 dag

675,-

6 PE-Punten

Aanmelden

De kracht van kennisdeling!

 

Het maken van de juiste, strategische keuzes in vastgoedbeheer is voor gemeentelijke vastgoedafdelingen pure noodzaak geworden.

 

De voorraad is bij veel gemeenten verouderd en er is een gebrek aan capaciteit en expertise. Met de aankomende forse bezuiniging op het gemeentefonds (het zogeheten ‘ravijnjaar’ in 2026) staat het verduurzamen van gemeentelijk vastgoed enorm onder druk. Terwijl gemeenten met hun vastgoedportefeuille een cruciale rol spelen bij de grote maatschappelijke vraagstukken als woningnood, leefbaarheid en voorzieningen, de energie- en materiaaltransitie en gezonde wijken en steden.

 

Gemeenten moeten meer dan ooit de voortrekkersrol op zich nemen. Dat vraagt een noodzakelijke professionaliseringslag binnen vastgoedafdelingen en een integrale aanpak op alle urgente thema’s. Het vraagt om een open blik en om het benutten van elkaars kennis. Er zijn legio praktijkvoorbeelden en best practices om van te leren. Kijk bij elkaar in de keuken en maak gebruik van de kracht van kennisdeling!

 

 

De gemeentelijk vastgoeddag is hét podium voor die kennisdeling. Zowel plenair als in break-out sessies komen o.a. deze thema’s aan bod:

 

/  Professionalisering van vastgoedafdelingen
/  Regionale samenwerking & kennisdeling
Integrale en gemeenschapsgerichte aanpak voorzieningen
/  Digitalisering en gebruik van data en AI
/  Ervaringen van nieuwe circulaire initiatieven
/  Groene en gezonde wijken en steden

 

Bekijk hieronder het programma en de sprekers. En meld je aan!

  • Op het programma
  • Breakout-sessies
  • Tijdschema
  • Praktische informatie
Op het programma

 

Programma Sprekers

Plenaire aftrap

Het maken van de juiste, strategische keuzes in vastgoedbeheer is voor gemeentelijke vastgoedafdelingen pure noodzaak geworden.

Tom van ’t Hek en Michel Keizer trappen deze gemeentelijk vastgoeddag af.

Tom van ’t Hek | is inmiddels een welbekende dagvoorzitter van de IVVD congressen en brengt zijn 20 jaar ervaring en kennis mee, alsook zijn scherpe vragen.

Michel Keizer |  Opleidings- en congresmanager bij IVVD

 

———-

Programma Maatschappelijke Voorzieningen van de gemeente Zwolle

Wijkgericht aan de slag met maatschappelijke voorzieningen

 

De gemeente Zwolle werkt sinds 2 jaar met het programma maatschappelijke voorzieningen. Door deze wijkgerichte en data gedreven aanpak ontstaat er zicht en grip op vraag en aanbod van maatschappelijk vastgoed in wijken en buurten. Carolien en Marcel lichten het unieke van dit programma toe en delen de successen en uitdagingen.

Carolien van der Velden| Ontwikkelmanager Maatschappelijk Vastgoed bij gemeente Zwolle

Marcel Dahoe| Adviseur Maatschappelijke Voorzieningen Sociale Basis gemeente Zwolle

———-

Regie op verduurzaming van gemeentelijk vastgoed in Amersfoort

Een Agile aanpak voor duurzame oplossingen in maatschappelijk vastgoed

 

Gemeente Amersfoort heeft eind 2022 besloten om via integrale opdrachten aan bouwteams van aannemers het maatschappelijk gemeentelijk vastgoed te verduurzamen. Het gaat om 66 gemeentelijke gebouwen met verschillende functies en activiteiten, aangepakt door 5 verschillende aannemers. Vandaag delen we deze nieuwe manier van werken, de uitdagingen die we onderweg tegenkwamen en hoe we deze op een agile manier hebben aangepakt en grotendeels opgelost. We nemen je mee in verbeteringen van het proces, het functioneren van de bouwteams, verrekenen van investeringen, beter organiseren van de financiën en tot slot de registratie van de CO2 besparing.

 

Astrid van Mil | Projectmanager bij gemeente Amersfoort

Gijs Kant | Adviseur bij Republiq

———-

Beweeg- en kindcentrum Kineo: Waar beweging, onderwijs en gemeenschap samensmelten.

Uniek, ambitieus en toonaangevend project vanuit een integrale visie op bewegen. De gemeente Kaag en Braassem toont lef en ambitie met dit project met oog voor zowel de maatschappelijke- als de verduurzamingsopgave. Het gaat om kinderen, ouderen, sporters en de grote impact op de gemeenschap.

 

Dit grensverleggende initiatief combineert een beweeg- en kindcentrum, sporthal en zwembad in één energieneutraal complex voor de hele gemeenschap. Waarbij een slim energieconcept, financiële benadering vanuit TCO en rekenen met restwaarde deze opgave haalbaar heeft gemaakt. Het project, dat tevens de herinrichting van sportfaciliteiten omvat, weerspiegelt een integrale visie op bewegen, onderwijs en op duurzaamheid. Kineo belooft een significante maatschappelijke impact, waarbij het welzijn van kinderen, ouderen en sporters centraal staat, en illustreert de ambitie van de gemeente om toekomstgericht te investeren in de gemeenschap.

Nick van Egmond |Wethouder Financiën, Onderwijs, Recreatie en Economie bij gemeente Kaag en Braassem         

Gerben van Duin |Wethouder  Sociaal Domein en Sport bij gemeente Kaag en Braassem

Jan Remijnse | Partner bij ICSadviseurs

 

———-

Groene en gezonde stad

Met Groenkompas is Breda op weg naar Stad in een Park

 

Breda wil in 2030 de eerste Europese stad in een park zijn. De gemeente is inmiddels acht jaar onderweg om deze groene ambitie waar te maken. Leidraad hierbij vormt het Groenkompas, waarin de koers naar Stad in het Park staat beschreven.

Tom Rozendal | Coördinator stad in een park bij Gemeente Breda

———-

De waarde van goed prognosticeren op basis van data en AI in het publieke domein

AI en Machine Learning: Betrouwbare voorspellingen en inzichten voor besluitvorming en beleidsontwikkeling

 

Hoe betrouwbaar voorspellen op basis van Artificial Intelligence / Machine Learning een solide basis vormt voor het nemen van onderbouwde besluiten en beleidsontwikkeling vooraf. En inzicht in de dynamieken en oorzaken van de daadwerkelijke ontwikkeling achteraf. We nemen jullie graag mee aan de hand van een werkend model en een concrete case voor welke keuzes je komt te staan bij het opzetten van een prognosemodel en hoe je data en AI voor je kan laten werken.

Harm Nico Plomp | Senior Consultant bij Van Dam Datapartners

Thom Veeger| Data scientist bij Van Dam Datapartners

———-

Van routekaart naar realiteit: integrale verduurzaming van gemeentelijk vastgoed

Een praktijkvoorbeeld: De circulaire renovatie van een stadskantoor in Tilburg

 

Ontdek hoe de gemeente Tilburg, in samenwerking met Stichting W/E adviseurs, een ambitieuze routekaart voor de integrale verduurzaming van hun vastgoedportefeuille heeft ontwikkeld en in praktijk brengt. We belichten het proces van de afgelopen jaren, met als concreet voorbeeld de transformatie van een stadskantoor en bibliotheek naar een moderne stadswinkel. Dit voorbeeldproject toont hoe duurzaamheidsambities kunnen worden vertaald naar tastbare resultaten die ten goede komen aan zowel de bewoners als de bedrijven.

Thomas de Laat | Tactisch Adviseur Vastgoedbedrijf bij gemeente Tilburg

Wester Regelink | Adviseur duurzaam bouwen bij Stichting W/E adviseurs

 

———-

‘AI voorbij de hype’

Leer feiten van fictie onderscheiden

 

AI is het buzzwoord van het moment. Maar hoe zit het nou echt met kunstmatige intelligentie? In deze sessie leert Aaron Mirck, auteur van de bestseller ‘AI, voorbij de hype’, je om feiten van fictie te onderscheiden als het aankomt op AI. Ontdek hoe AI ons werk en de maatschappij verandert, hoe je AI kunt inzetten in je werk en wat de ethische risico’s hiervan zijn. Je gaat naar huis met het juiste denkkader om deze technologische revolutie te begrijpen – en te benutten.

Aaron Mirck | Keynote spreker en auteur

Breakout-sessies

 

Kies uit onderstaande breakouts

We hebben dit jaar gekozen voor 4 breakouts. In beiden rondes kun je kiezen uit 1 van de 4.

———-

BO 1.1 en BO 2.1 / Groene energie uit groen gras: Stadsverwarming 2.0

“Innovatief collectorveld transformeert kunstgrasvelden in duurzame warmtebronnen”

 

Nederland is maar liefst 4000 kunstgrasvelden rijk. Wat nou als we die kunnen inzetten om energie op te wekken op een onzichtbare en geluidloze manier. Met de collectorvelden van Finovi kan dit. Een collectorveld kan tot wel 150 woningen van warmte voorzien. Tijdens deze break-out sessie gaat Finovi-directeur Teun Wouters dieper in op de techniek achter deze velden en de businesscase die van veel factoren afhankelijk is. Ook de eerste gerealiseerde projecten in Eindhoven en Zaandam worden tijdens deze sessie besproken.

Teun Wouters | Oprichter/directeur bij Finovi

Pim Wiersma | Procesmanager Sport, IHP en gebiedsontwikkeling at Gemeente Zaanstad

———-

 

BO 1.2 en BO 2.2 / Netcongestie, oplossingen voor maatschappelijk vastgoed

Welke oplossingen zijn er om netcongestie te voorkomen of te omzeilen?

 

Netcongestie vormt steeds vaker een struikelblok bij nieuwbouw-, verbouw- en verduurzamingsopgaven in het maatschappelijk vastgoed. En toch zal er de komende jaren flink gebouwd en ver(nieuw)bouwd moeten worden. In deze break-out sessie brengen Pim Munters en Danny Bosman mogelijke oplossingen voor het voetlicht. Zij gaan in op zowel tijdelijke als structurele oplossingen om netcongestie te voorkomen of omzeilen.

Derko Budding| Adviseur duurzaamheid bij Merosch

Danny Bosman| Partner RYSE

 

———-

 

BO 1.3 en BO 2.3 / De kostprijsdekkende huur voor gemeentelijk vastgoed: een lust of een last?

Van rekenmodel tot voldoende draagvlak voor implementatie!

 

De groeiende nadruk op transparantie binnen publieke organisatie heeft de kwestie van de Wet Markt en Overheid (Wet M&O) relevanter gemaakt.
De vraag is dan ook: Op welke wijze kan de KPDH-methodiek gemeenten ondersteunen om in overeenstemming met de Wet Markt en Overheid meer transparant te zijn bij de exploitatie van vastgoed. Rekening houdend met zowel het algemeen belang als de juridische context.

 

 

Melanie Moonen | Juridisch adviseur bij Metafoor Vastgoed

Rien van der Maarel | Vastgoedadviseur bij Metafoor Vastgoed

———-

 

BO 1.4 en 2.4 /  Nieuwe oplossingsrichtingen voor verduurzamen maatschappelijk vastgoed

Denk mee met BNG Bank en het ministerie van BZK

 

Het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed is een complexe opgave. Zeker als de gemeente niet de eigenaar en gebruiker van het vastgoed is. Het vraagt goede samenwerking en duidelijk samenwerkingsafspraken. Het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties en BNG Bank werken aan oplossingsrichtingen om de verduurzamingsopgave te versimpelen. Laat je informeren over de toekomstige mogelijkheden en zet samen met ons de laatste puntjes op de i.

 

Mieke Pels | Beleidsmedewerker energietransitie gebouwde omgeving bij Ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties

Caspar Boendermaker | Specialist Business Development & Duurzaamheid bij BNG Bank


Tijdschema

Programma

09.00 uurOntvangst en registratie
09.45 uurPlenair programma 
  
11.00 uur – 11.15 uur Pauze
 
11.15 uur Vervolg plenair programma
   
12.45 uur- 13.15 uur Lunch
  
13.15 – 14.00 uur Break-out sessie ronde 1
14.00– 14.45 uur  Break-out sessie ronde 2
  
14.45 uur- 15.15 uur Pauze
  
15.15 uur Vervolg plenair programma
  
16.45 uur Netwerkborrel

Praktische informatie

Programma informatie

Vanaf 9.00 uur kun je je registreren. Het programma start om 9.45 uur en we sluiten het congres om 16.45 uur af met een netwerkborrel.

 

Datum en Tijd

Donderdag 17 oktober 2024
Van 09.45 uur tot 16.45 uur (registratie vanaf 9.00 uur)

 

Locatie

Landgoed De Horst
De Horst 1

3971 KR Driebergen-Rijsenburg

Routebeschrijving (google maps)

 

Uw deelname

€ 675,- exclusief btw voor gemeenten en andere maatschappelijke organisaties.

€ 775,- exclusief btw voor overige organisaties.

Inclusief koffie/thee, uitgebreide lunch en afsluitende netwerkborrel.

 

Collega-korting

Kom je samen met een collega dan ontvangen jullie beiden 10% korting.

 

Annulering

Annulering is kosteloos tot vier weken voor aanvang. Daarna kan altijd een collega in jouw plaats deelnemen.