Daglicht als bron voor warm zwemwater en elektriciteit

| Door IVVD

Op het dak en de gevel van het Den Hommel zwembad Utrecht wordt op innovatieve wijze elektriciteit opgewekt maar ook het zwembadwater verwarmd. De omvang en de grootte van de installatie (400 m2 paneeloppervlak) is uniek in Nederland. Deze installatie is een primeur in Nederland.

Daglicht energiebron
Het unieke van het systeem is dat het gebruik maakt van daglicht als energiebron, omdat daglicht ook aanwezig is als de zon achter de wolken zit. Door middel van nanotechnologie weet deze installatie ook op donkere dagen, bij lage lichtintensiteit, hoge temperaturen te realiseren. Daarbij wordt er tevens elektriciteit geproduceerd op dezelfde vierkante meters paneel oppervlakte.

Duurzaamheidsmaatregelen
Utrecht heeft de ambitie om klimaatneutraal te zijn in 2030: deze installatie en de diverse aanvullende duurzaamheidsmaatregelen die de gemeente heeft getroffen voor de Utrechtse zwembaden, dragen bij aan deze ambitie. De afgelopen jaren zijn er in alle Utrechtse zwembaden duurzaamheidsmaatregelen getroffen, die een besparingspotentieel hebben van meer dan 700 ton CO2 uitstoot per jaar. Dit staat gelijk aan de CO2 opname van 350.000 bomen.