Di-X Natural Paviljoen op Floriade wordt showcase voor de woningbouw

| Door Odette Koldewey

Op de Floriade volgend jaar in Almere een ontwerp dat mogelijkheid biedt om in korte tijd, op een duurzame manier en met een lage emissie, veel nieuwe woningen te bouwen.

De Noordereng Groep heeft de wedstrijd gewonnen om het Dutch Innovation Experience (Di-X) Rijksoverheidspaviljoen te bouwen op de Floriade van volgend jaar in Almere. Het ontwerp heeft gewonnen doordat het de mogelijk biedt om in korte tijd, op een duurzame manier en met een lage emissie, veel nieuwe woningen te bouwen.

Het ontwerp van de Noordereng Groep heeft de naam ‘Di-X Natural Paviljoen’ gekregen en draait om de zogenaamde ‘HoutKern Bouwmethode’. Die is ontwikkeld als één van de oplossingen voor het Nederlandse woningbouwvraagstuk. Deze bouwmethode is duurzaam, bijna volledig gemaakt van hernieuwbare materialen en herbruikbaar.

De Houtkern Bouwmethode, die binnen het consortium werd ontwikkeld, werkt met geprefabriceerde modules. Op de bouwplaats vindt vooral de assemblage plaats en dus kan het paviljoen er snel staan. Dat moet ook wel, want op 31 december dit jaar moet het biobased paviljoen gereed zijn en dus heeft het consortium slechts enkele maanden de tijd voor de bouw van het paviljoen.

Houten kolommen
De modules voor het paviljoen bestaan uit vloeren van CLT, gelamineerde houten kolommen en een uitgekiende stalen knoop. Die knoop verbindt via grote houtschroeven wanden en kolommen. De wanden zijn dus niet dragend en kunnen uit kruislaaghout, vlas, of elk ander denkbaar biobased materiaal worden opgetrokken. Het paviljoen wordt volgens de initiatiefnemers dan ook voor 95 procent opgetrokken uit biobased materialen.
In de tien expositieruimten in het pand leert de bezoeker onder meer over de ontwikkeling van natuurlijke bouwmaterialen, geteeld door Nederlandse landbouwers. Ook ervaart de bezoeker hoe het gebouw onderdeel uitmaakt van het lokale ecosysteem.

Pasklare en duurzame oplossing
CEO Gerben Kuipers van de Noordereng Groep is blij met de uitverkiezing: ‘We zijn trots en verheugd dat de jury onze inzending heeft uitgekozen. We zullen de Floriadebezoeker verrassen met een pasklare én duurzame oplossing voor de woningbouwopgave gebruikmakend van onze Houtkern Bouwmethode.’
Xander de Bruine, programmamanager van Floriade en lid van de selectiecommissie, noemt het Di-X Natural Paviljoen ‘een van de meest duurzame innovaties’. Het laat volgens De Bruine de mogelijkheden zien van onder meer het toepassen van groen in de toekomstige woon- en werkomgeving en draagt bij aan de ontwikkeling van ‘biobased bouwen’.

Minder materiaal
De Bruine: ‘De Noordereng Groep denkt na over de verandering van de toekomstige woningbouw in Nederland. Het natuurpaviljoen dat ze hebben ontworpen bestaat voor 95 procent uit duurzame materialen die grotendeels hun oorsprong hebben in Nederland. Ook hebben ze gekeken naar de fundering, hoe dat duurzamer kan door het materiaal bijvoorbeeld lichter te maken en door minder materiaal te gebruiken.’

Na afloop van de Floriade krijgt het DI-X paviljoen een tweede leven als rondreizend natuurpaviljoen. Tot 2025 zal het 21 natuurgebieden langsgaan waar het steeds een paar maanden staat opgebouwd. ‘De promotie voor duurzaam en natuurinclusief bouwen gaat daarmee door na de Floriade’, meldt het juryrapport.

De Floriade Expo, van 14 april tot en met 9 oktober 2022, heeft als thema ‘Growing Green Cities’. De Nederlandse tuinbouw zal samen met nationale en internationale deelnemers groene oplossingen laten zien die steden leuker, leefbaarder en duurzamer maken.