Duurzaam woonproject voor jongeren in Den Bosch

| Door IVVD

Woningcorporatie BrabantWonen realiseert aan de Mozartlaan in Den Bosch achttien appartementen voor jongeren met een lichte verstandelijke of lichamelijke beperking. Bij de bouw wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van herbruikbare materialen en de appartementen worden nul-op-de-meter. In de zomer van 2021 moet het appartementencomplex worden opgeleverd.

Het appartementengebouw voor jongeren in Den Bosch is een initiatief van de stichting WonenZoals. Deze stichting bestaat uit ouders die geschikte woonruimte zochten voor hun jongvolwassen kinderen met een lichte verstandelijke of lichamelijke beperking. De bewoners staan na oplevering van het gebouw 24 uur onder begeleiding. BrabantWonen en de gemeente hebben van het project een participatietraject gemaakt met alle betrokkenen waaronder WonenZoals, omwonenden van het terrein en de architect. Iedereen mocht hierbij zijn wensen kenbaar maken. Bouwgroep Hendriks Coppelmans is verantwoordelijk voor de bouw van het complex.

Draagconstructie van Cross Laminated Timber
Dergelijke woonzorgprojecten waarbij verschillende partijen samenwerken zijn bijzonder, maar ook de wijze waarop het gebouw is ontworpen is bijzonder. Het complex wordt voor een groot gedeelte opgetrokken uit hout en heeft een opvallende houten draagconstructie van Cross Laminated Timber (CLT). Dat zijn kruislings verlijmde lamellen van drie of meer lagen hout die zwaar kunnen worden belast. Deze massieve bouwelementen kunnen van tevoren worden gemaakt en snel gemonteerd, wat de bouwsnelheid ten goede komt. Bijkomend voordeel is dat CLT een hoge isolatiewaarde heeft.

Uitgangspunt voor BrabantWonen is dan ook dat de appartementen heel duurzaam worden gebouwd. Zo wordt er voor verwarming van de appartementen gebruik gemaakt van een warmtepomp en bodembronnen. Het gebouw krijgt daarnaast een zeer hoge isolatiewaarde door het gebruik van houtvezelisolatie en de constructie van CLT. Regenwater wordt opgevangen en kan onder meer worden gebruikt voor het doorspoelen van toiletten. Het appartementencomplex krijgt daarnaast een groen dak met sedumbedekking.

Buitengevel van circulair plaatmateriaal
Hendriks Coppelmans is koploper op het gebied van duurzaam en energiezuinig bouwen. Eerder bouwden zij al vele nul-op-de-meterprojecten, onder andere in de duurzame wijk Geerpark Vlijmen en bij het NS-Station in Rosmalen. Het bedrijf is ook betrokken bij de wijk Brainport Smart District in Helmond, waar vooruitstrevende duurzame innovaties tot stand komen die wereldwijd belangstelling wekken. Voor de bouw van het appartementencomplex in Den Bosch maakt Bouwgroep Hendriks Coppelmans zo veel mogelijk gebruik van circulaire materialen. Zo wordt de buitengevel bekleed met circulair plaatmateriaal. Het contract voor de bouw werd 13 mei getekend. De verwachting is dat bouw in november 2020 van start gaat. Volgens planning kunnen de nieuwe bewoners er dan in de zomer van 2021 gaan wonen.