Ecodak filtert fijnstof en koelt het gebouw

| Door Odette Koldewey

Een dak dat vervuiling en fijnstof uit de lucht filtert en zorgt voor een koeler kantoor, volgens dakmakers Kewodak is dat mogelijk. In Amsterdam voorzagen zij Reclassering Nederland van een spierwit ecodak dat ook nog eens twee keer zo lang meegaat als een gewoon dak. Kewodak denkt met de aanleg van ecodaken een mooie bijdrage te kunnen leveren aan de oplossing voor de stikstofcrisis.

Het nieuwe ecodak van Reclassering Nederland zuivert op jaarbasis 225 kilogram NOx (stikstofoxide) en 150 kilogram SOx (zwafeloxide) uit de lucht en levert een CO2-reductie op van 822 kilogram per jaar, zo blijkt uit onderzoek van het onafhankelijke Onderzoekscentrum voor de Wegenbouw (OCW).

Gerecycled bitumen
De coating op het ecodak bestaat uit spierwit marmerachtig materiaal, carrara. Daaronder ligt een basislaag die onder andere bestaat uit bitumen. 20 procent van dat bitumen is afkomstig van vorige, afgedankte dakcoating.

‘Je kunt met het oog op het milieu niet oneindig nieuwe bitumen gebruiken daarom recyclen we zoveel mogelijk’, stelt Frank Keijzer, directeur van Kewodak – De Dakmaker

Kewodak heeft het nieuwe innovatieve ecodak met een afmeting van 990 vierkante meter in juni aangelegd op het dak van Reclassering Nederland aan de Wibautstraat in Amsterdam. Het dak is voorzien van een witte leislag met een coating. Onder invloed van zonlicht werkt de coating als een katalysator die stikstoffen en zwafeloxides omzet in onschadelijke, milieuneutrale stoffen. Volgens Kewodak zuivert het dak zodoende jaarlijks genoeg lucht voor bijna 12.000 mensen.

Temperatuurverlagende werking
Het witte dak reduceert niet alleen schadelijke secundaire fijnstof in de lucht. De witte coating zorgt in de zomermaanden ook voor een temperatuurverlagende werking, waardoor het gebruik van airconditioning tot een minimum kan worden beperkt. Op hete dagen ligt de temperatuur van een wit dak tot wel 30 graden Celsius lager dan van een standaard zwart bitumen dak. Bovendien verhoogt een wit dak ook nog eens het rendement van zonnepanelen. Keijzer: ‘Wij onderzoeken of we het dak van Reclassering Nederland kunnen voorzien van speciale zonnepanelen. Deze zonnepanelen kleef je, als een soort sticker, plat op het dak. Voordeel is, dat deze panelen altijd zonopbrengst genereren, omdat ze niet gericht worden naar een bepaalde zijde.’

De coating op het ecodak bestaat uit spierwit marmerachtig materiaal, carrara

Twee keer langere levensduur
Het ecodak vraagt wel om een grotere investering: het is een vijfde duurder dan een gewoon dak. Maar het gaat volgens Kewodak veel langer mee, tot wel tientallen jaren. ‘Dat is twee keer zo lang als andere daken’, stelt Keijzer. Bovendien is het ecodak volledig recyclebaar.’ Vanuit de overheid is volgens Keijzer een groeiende interesse in de ecodaken van Kewodak. ‘In ons kenniscentrum informeren wij opdrachtgevers graag over de mogelijkheden op platte daken en we nemen ze letterlijk mee het dak op om te laten zien hoe onze daken werken.’

Het ecodak van Reclassering Nederland is niet het eerste ecodak dat Kewodak heeft gerealiseerd. Eerder hebben ze bijvoorbeeld het dak van het gebouw van BMW Group Nederland in Rijswijk uitgevoerd. Dit dak is ook voorzien van deze speciale dakbedekking inclusief zonne-energie.