Samen met andere corporaties onderhoudsmaterialen inkopen bij 1 leverancier en gebruik maken van inkoopvoordelen; dat is de kern van inkoopsamenwerking ‘Gezamenlijke Inkoop Onderhoudsmaterialen’ (GIO). De samenwerkende corporaties besparen direct op de inkoopkosten en delen bovendien de ambitie om extra voordelen te creëren door processen te verbeteren en van elkaar te leren. Met name op het gebied van circulariteit. Dit maakt dat inkoopsamenwerking GIO intensief is met afspraken en ambities die uniek zijn in de keten. Per 1 juni 2019 hebben ook BrabantWonen en Trivire zich aangesloten. Hoe gaan de partners zorgen voor een groeiend succes van deze inkoopsamenwerking?
Mastermate heeft als leverancier van GIO de opdracht om de inkoopvoordelen voor de corporaties te vergroten. Bas Willemsen: “Dat kunnen we doen doordat we op een unieke manier samenwerken binnen Mastermate – we bestaan uit 6 familiebedrijven – en daardoor een service- en onderhoudsconcept hebben dat op allerlei manieren inkoopvoordelen biedt. Door de gezamenlijke inkoop is er in de eerste plaats natuurlijk direct financieel voordeel te behalen. Maar we bieden zoveel meer. Zo kunnen corporaties een efficiencyslag maken op het gebied van backoffice. Facturen bijvoorbeeld kunnen automatisch worden gekoppeld aan inkooporders. Dat scheelt een hoop tijd. Ook kunnen we ervoor zorgen dat de vakmannen automatisch hun spullen krijgen aangevuld. De mannen hebben alleen materialen bij zich die zij nodig hebben en grijpen dus ook nooit meer mis.”
Inkoopsamenwerking breidt zich uit
Inkoopsamenwerking GIO is in 2016 gestart door woningcorporatie Mitros en onderhoudsbedrijf VOC van woningcorporatie Portaal. Gezamenlijk kopen zij sindsdien hun onderhoudsmaterialen in bij Mastermate. In 2018 sloten woningcorporatie Bo-Ex en onderhoudsbedrijf Vastgoed Service zich aan. Een jaar later volgen nu BrabantWonen en Trivire.
Joris van Lokven, manager Dagelijks Onderhoud bij BrabantWonen: “Deze inkoopsamenwerking sluit mooi aan op onze huidige processen, waardoor de keuze om aan te sluiten vanzelfsprekend voor ons was. En we werkten al samen met Mastermate. Sinds 2015 leveren zij al het materiaal voor onze onderhoudsdienst en beheren ze de voorraad. Hierdoor is ons bevoorradingsproces een stuk efficiënter en hebben we kosten kunnen besparen.”
Markt in beweging brengen voor duurzaamheid
Toch zijn inkoopvoordelen als kostenbesparing en efficiency niet de voornaamste redenen om aan te sluiten. De corporaties willen de markt in beweging brengen op het gebied van duurzaamheid. Marc Schipper, teamleider Dagelijks Onderhoud bij Trivire: ”Gezamenlijk onderhouden we op dit moment circa 150.000 woningen en voeren we ons onderhoud ongeveer op dezelfde wijze en met dezelfde materialen uit. We kunnen nu met deze omvang de markt gaan bevragen op goede en toepasbare oplossingen in vraagstukken als circulariteit.” Joris van Lokven beaamt dit: “Het is lastig om als kleine partij producenten in beweging te brengen en mee te laten denken in duurzame oplossingen. Door samen een vuist te maken, krachten te bundelen en met Mastermate naar circulaire oplossingen te zoeken kunnen we heel ver komen. Je hebt elkaar nodig om stappen te maken. Met deze samenwerking kunnen we met elkaar zeggen: hier willen we naar toe, kijk mee en laten we samen zoeken naar oplossingen.”
Marktplaats voor woningcorporaties
BrabantWonen en Mastermate zijn inmiddels samen een pilot gestart met als doel om onderhoudsmaterialen uit woningen te gaan hergebruiken. Joris van Lokven: “We hebben veel materiaal dat uit onze woningen komt en eigenlijk nog van goede kwaliteit is. Wat zou het mooi zijn als wij gezamenlijk hiervoor een betaalbare herbestemming weten te vinden? Ook hiervoor zou ik graag binnen de inkoopsamenwerking de handen ineen willen slaan. Samen kijken of we een cirkel kunnen maken met materialen afkomstig uit sloop- of renovatie projecten zoals toiletpotten, wastafels, hang- en sluitwerk en deuren. Een soort Marktplaats dus.” Mastermate zorgt ervoor dat de materialen worden opgeknapt. De leverancier verkoopt daarna de materalen aan één van de corporaties uit de samenwerking. “Dat is een logistieke uitdaging en daar komt nog best wat bij kijken om dat mogelijk te maken, vertelt Joris van Lokven. Maar doordat we allemaal samenwerken met Mastermate, een leverancier met een centraal gelegen distributiecentrum, zien we daar zeker mogelijkheden.”
Betekenis geven aan circulariteit binnen onderhoud
Volgens Bas Willemsen van Mastermate is de corporatiesector klaar voor de duurzame ambitie. “In deze inkoopsamenwerking zitten corporaties met veel kennis en ervaring. We zien bovendien commitment binnen deze groep. Deze mensen willen leren, afspraken met elkaar maken en zich hier vol voor inzetten. Dat is belangrijk voor ons, zo kunnen wij goede afspraken maken met producenten. Bovendien geeft het ons een impuls om met nieuwe dingen aan de slag te gaan. Marc Schipper van Trivire ziet een enorme potentie voor een groeiend succes van de inkoopsamenwerking. “Ik geloof er echt in dat we met GIO meer innovatie en circulariteit in de sector kunnen brengen met als doel een betere en betaalbare dienstverlening voor onze huurders.” Joris van Lokven: corporaties hebben een verantwoordelijkheid in de circulaire economie en daarin spelen producenten een grote rol. Er zijn grote slagen te maken door circulariteit in het beheer van woningen werkelijk betekenis te geven. Daarom willen wij circulariteit meenemen als één van de voorwaarden in de gezamenlijke inkoopeisen.”