Een keuken voor het leven

| Door IVVD

Samen met producenten en afnemers ontwikkelden wetenschappers van BK Bouwkunde TU Delft en het AMS Institute een prototype circulaire keuken. Dit is een keuken die niet slechts 10 of 20 jaar meegaat, maar bijna oneindig kan worden vernieuwd. De keuken kan continu worden aangepast aan veranderende wensen. Een circulaire keuken betekent een keuken voor het leven, met minder afval en tevreden bewoners. Met dit prototype ligt een volledig circulaire keuken binnen handbereik.

De keuken bestaat uit makkelijk aanpasbare modules van hoogwaardig, milieuvriendelijk materiaal. Hier zijn eenvoudig op het individu afgestemde varianten mee te maken. Via een service- en terugnamegarantie wordt de vastgoedeigenaar volledig ontzorgd. Het bijbehorende businessmodel zorgt ervoor dat er geen ingewikkelde systeemveranderingen nodig zijn. Daardoor kan de circulaire keuken tegen concurrerende kosten worden ingezet in het bestaande systeem.

Bekijk hieronder hoe de circulaire keuken werkt.

Voor de ontwikkeling van het prototype hebben wetenschap, bouwers en de markt de handen ineengeslagen. BK Bouwkunde TU Delft en het Amsterdam Institute voor Advanced Metropolitan Solutions hebben de afgelopen twee jaar met Bribus, woningverhuurders, ATAG en de Dirkzwager Groep gewerkt aan de ontwikkeling van een zo circulair mogelijke keuken. Het prototype van de circulaire keuken wordt doorontwikkeld tot een verhandelbaar product met Europese subsidie van EIT Climate-wWKIC.