Eerste appartementen in Nederland binnenkort verwarmd met rioolwater

| Door IVVD

goes-400x250De Riothermie buizen waarmee RWS en gemeente Goes 60 appartementen aan het Hollandiaplein verwarmen, gaan binnenkort de grond in. Het aanleggen van de buizen duurt van 23 april tot en met 4 mei.

Op het Hollandiaplein gaat geen warmte verloren. De woningen en het water worden verwarmd met warmte uit het riool, dat noemen we Riothermie. Gemeente Goes, RWS partner in wonen en Marsaki zijn de eerste in Nederland die deze techniek toepassen. Derk Alssema, wethouder bij gemeente Goes, licht toe: “Ruim 80% van al het afvalwater van de huishoudens in Goes is warm en komt in het riool terecht. We vinden het eigenlijk zonde om daar niets mee te doen!”

“Met Riothermie winnen we die warmte terug uit het riool en verwarmen we de appartementen op het Hollandiaplein. Zo wordt afvalwater een duurzame warmtebron. We besparen energie zodat onze huurders betaalbaar kunnen wonen en dragen bij aan een beter milieu”, vult Maarten Sas, directeur-bestuurder van RWS, aan.

Goede samenwerking noodzakelijk
Om deze primeur in Nederland voor elkaar te krijgen, werken gemeente Goes, RWS en Marsaki nauw samen. “RWS bouwt het appartementencomplex en wij zijn verantwoordelijk voor de riolering. Maar de systemen moeten natuurlijk perfect op elkaar aansluiten, dus is goede samenwerking noodzakelijk”, vertelt Alssema. Ondanks de intensieve onderlinge afstemming verliep het aanleggen van de buizen niet volgens planning. Sas vertelt daarover: “Het gaat hier om een innovatie en als je zo vernieuwend bezig bent, moet je al doende leren. De levering van de buizen is een aantal keer uitgesteld omdat het nog niet 100% aan onze eisen voldeed. Dat lijkt soms spannend, maar we beginnen weloverwogen aan dit soort projecten en alleen als we weten dat we de risico’s kunnen dragen. We hebben er alle vertrouwen in dat het werkt.”

Waar?
Op de plek van de voormalige Deltaschool aan het Hollandiaplein in Goes-West bouwt RWS 36 sociale huurappartementen en 24 koopappartementen. Zo dichtbij het centrum van Goes zijn alle voorzieningen binnen handbereik. Bovendien is er voldoende parkeergelegenheid. Alle appartementen zijn inmiddels verhuurd en verkocht. De toekomstige bewoners ontvangen voor de zomer de sleutel van hun nieuwe woning.

De aanleg van Riothermie voor het Hollandiaplein wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies vanuit De Europese Unie en OPZuid: Europees Innovatieprogramma Zuid-Nederland.