Eerste energieneutrale flatgebouw in provincie Utrecht

| Door IVVD

energieneutrale_flat_utrechtComfortabeler wonen en lage energielasten. Dat was het doel van de ingrijpende renovatie van woningen van woonstichting SSW in De Bilt. En dat is goed gelukt: aan de Van Houtenweg staat nu zelfs het eerste flatgebouw in de provincie Utrecht dat energieneutraal is. Gedeputeerde Pim van den Berg en wethouder Anne Brommersma sloten met een bezoek aan de energiezuinige flatgebouwen op 15 februari het succesvolle duurzaamheidsproject officieel af.

Van energielabel ‘F’ naar energieneutraal
De 28 portieketageflats aan de Van Houtenweg uit 1962 hadden gemiddeld energielabel F. Na de renovatie kregen ze het predicaat ‘Nul-op-de-meter’. Omdat de installaties in de woningen en op het flatgebouw net zoveel energie genereren als ze verbruiken. Dit was onder meer mogelijk door 266 zonnepanelen op het dak, driedubbel glas en een warme jas van een dik pak isolatie. De 36 appartementen in het flatgebouw aan de Van Erpweg gaan van energielabel ‘F’ naar label ‘A’.

Nog veel meer energieneutrale woningen
De pilot krijgt zeker navolging, want veel partijen, waaronder de provincie willen meer milieuvriendelijke en energieneutrale woningen. Van den Berg: ‘Dit is een project waar de provincie Utrecht heel enthousiast van wordt.’ De provincie heeft samen met de Economic Board Utrecht de NOM Alliantie Utrecht opgericht. Hierin werken we met veel partijen, waaronder gemeenten en bouwbedrijven. Samen hebben we de ambitie om 50.000 NOM-woningen te bouwen in onze provincie.

Ingenieuze oplossingen
De renovatie is op een innovatieve manier uitgevoerd door De Verduurzamers. Een samenwerkingsverband van bouwbedrijven die door een ingenieuze technische oplossing met brandstofcellen voor de warmteopwekkingsinstallatie deze duurzame comfortabele woningen mogelijk maakten. Zulke vernieuwende oplossingen juicht de provincie toe. Hier kunnen andere projecten weer hun voordeel mee doen, zodat de bouw van nog veel meer energieneutrale woningen in de provincie versneld plaats kan vinden.

Veel comfortabeler
De bewoners van beide woongebouwen zijn tijdens de renovatie nauw betrokken bij de plannen. ‘Ik geniet al een paar maanden van mijn comfortabele ‘paleisje’. Met een prachtige nieuwe keuken, nieuwe douche en een eigen cv-ketel. Zo fijn dat ik zelf de temperatuur kan regelen in mijn huis!’ Dat de woning veel comfortabeler zijn geworden, is de reactie van veel huurders. “Alle isolerende ingrepen zijn goed merkbaar. Het tocht niet meer en de warmte blijft in huis. Zelfs ’s nachts koelt het nauwelijks af”, meldt een tevreden huurder.