Eerste stroomneutrale hockeyvereniging Heerhugowaard gerealiseerd

| Door IVVD

mhc-heerhugowaard-400x250Hockeyvereniging MHC Heerhugowaard wekt vanaf nu evenveel stroom op als ze verbruikt. Dit is te danken aan 84 zonnepanelen die Sportief Opgewekt op het dak installeerde en door het vervangen van de reguliere verlichting door ledverlichting. Deze duurzame investering, die ze mede dankzij Rijkssubsidie kon doen, verlaagt de energielasten waardoor er meer geld overblijft voor de sport zelf.

Foto: Hockeyvereniging MHC Heerhugowaard wekt nu haar eigen zonnestroom op (foto: Sportief Opgewekt)

Penningmeester Theo in ’t Veld: “Volgens mij zijn wij nu niet alleen de eerste stroomneutrale hockeyclub van Heerhugowaard, maar zelfs van Noord-Holland! De keuze voor led-veldverlichting en zonnepanelen is nog vrij nieuw bij hockeyverenigingen. Maar nu de elektriciteitskosten maar blijven stijgen en de ecotaks is afgeschaft, is de tijd er rijp voor. Sportief Opgewekt nam al het werk uit handen, installeerde bij onze velden ledverlichting en realiseerde zonnepanelen op ons dak. We gaan nu in een jaar evenveel stroom opwekken als dat we verbruiken zonder dat de contributie omhoog moet!”

De verduurzaming is niet alleen kostentechnisch een goede keuze, de stap zorgt ook voor een jaarlijkse grijze stroom besparing van 34.000 kWh. Als je de hoeveelheid CO2-uitstoot die zoveel grijze stroom veroorzaakt wilt compenseren, zou je 5 hockeyvelden vol moeten planten met volwassen eiken.

Bewuste leden
De hockeyvereniging vindt het belangrijk om haar leden deelgenoot te maken van de verduurzaming. Dat is een van de redenen om voor Sportief Opgewekt te kiezen bij wie bewustwording een vast onderdeel is van de verduurzamingsaanpak. In het clubhuis hangt nu een speciaal voor MHC Heerhugowaard ontwikkeld energiescherm in hockeystijl. Leden zien hierop live hoeveel stroom de zonnepanelen opwekken en hoeveel stroom de vereniging gebruikt. Op het scherm is bovendien plek voor duurzame sponsoren om nog meer geld voor de sport binnen te halen.

energiescherm-750

Op een speciaal ontworpen Energiescherm is de opwek van zonnestroom te zien (afb: Sportief Opgewekt)