Eerste zonnepanelen voor huurders van `thuis en Woonbedrijf

| Door IVVD

wethouder_jasin-Torunoglu-400x250Zo’n drie maanden nadat de eerste huurders van de Eindhovense woningcorporaties ’thuis en Woonbedrijf het aanbod voor zonnepanelen ontvingen, profiteren nu al de eerste bewoners van de zon. In totaal zijn er bij ’thuis 237 huurders (waarvan 53 in Eindhoven) en bij Woonbedrijf 214 (waarvan 170 in Eindhoven) huurders die van het aanbod gebruikmaken. Door het aanbieden van zonnepanelen zetten ’thuis en Woonbedrijf een grote stap in het verduurzamen van hun bezit. Hiermee geven zij invulling aan hun ambities, namelijk het verlagen van de woonlasten voor de huurders en het verminderen van de uitstoot van CO2.

Op 29 mei activeerde de Eindhovense wethouder Yasin Torunoglu (foto) de zonnepanelen in een woning waarvan de huurders als een van de eersten van het aanbod gebruikmaakten. Dat gebeurde in een woning aan de Kaartmakersring (Tongelre) in het bijzijn van een aantal buurtbewoners, de directeuren van ’thuis en Woonbedrijf, Luc Severijnen en Paul Terwisscha van Scheltinga.

Aanpak
Dit jaar ontvangen huurders in een aantal geselecteerde buurten in Eindhoven en omgeving een aanbod voor het leggen van zonnepanelen op hun woning. Dat gebeurt in fases. Daarbij kijken we onder meer naar de ligging van de woning en constructie van het dak en of er voldoende schaduwvrije ruimte is op het dak. Huurders kiezen zelf of ze gebruik willen maken van het aanbod. Ze betalen gedurende 25 jaar (technische levensduur van zonnepanelen) een vast bedrag per maand (vanaf € 12,64 voor 6 panelen) via de servicekosten.

Waarom zou een huurder gebruikmaken van het aanbod?
Dat is in 3 woorden samen te vatten: groen, geld en gemak.
Groen: zonnepanelen zetten zonlicht om in stroom. Hierdoor zijn er minder fossiele brandstoffen nodig en dat is goed voor het milieu. Met het opwekken van schone energie dragen de huurders bij aan een duurzamere wereld.
Geld: met zonnepanelen wekt men zelf stroom op. Hierdoor betaalt de huurder minder voor het elektriciteitsverbruik.
Gemak: de installateur 365zon legt de zonnepanelen in één dag op het dak. De huurder heeft er verder geen omkijken meer naar.